Var det bättre förr?

Hittade en artikel av Anders Mildner som fick mig att börja tänka på saker som förändrat sig de senaste åren. Om man går ännu längre tillbaka i tiden går det att fortsätta hur länge som helst...
  • Man klarade sig fint utan mobiltelefon och bestämde en tid och plats man skulle ses, istället för att lite svävande säga "Vi ses sen då, ring mig så ser vi vad vi hittar på"
  • Man värmde matrester i kastrull eller ugn och hade inte alls några problem med detta utan mikrovågsugn. Popcorn i kastrull må ha bränt fast några gånger, men blev oftast gott ändå.
  • Utan datorer/internet som tar upp all tid kunde man ägna den åt andra saker, som att umgås med folk på riktigt, varför inte spela spel ihop eller titta på film, dylika saker som vi nu verkar ha förskjutit till några dagar i enskild semesterstuga som ännu klarat sig undan internet.
  • Istället för dansmattor och SingStar gick folk ut på riktigt och dansade eller sjöng karaoke i en bar.
  • Fotografier förvarades inte digitalt och spreds inte heller på samma sätt. Idag kan våra digitala kort hamna i orätta händer och spridas över hela världen om man har otur. Tittade på Insider igår där ett antal personers datorer blivit hackade och privata nakenbilder blivit stulna och spridda.
  • Utan möjlighet att chatta med personer i samma hus/lägenhet fick man lov att prata med varandra istället för att skriva, och det var ju faktiskt inte så svårt eller jobbigt.
  • Utan stavningskontroll i Word när man skriver på datorn var man tvungen att lära sig att skriva och stava ordentligt, istället för att förlita sig på att det korrigeras automatiskt ändå.
Sammanfattningsvis gjorde man i allmänhet fler saker "på riktigt" förr. Man spelade Alfapet på riktigt, istället för Betapet på internet, osv. Frågan är om utvecklingen är positiv eller negativ. Var det bättre förr? Är det bättre att odla sina egna grönsaker istället för att köpa genmanipulerade från affären? Ju fler sätt att göra saker enklare, desto sämre blir vi på att göra det som det gjordes från början och kanske fortfarande kan krävas ibland. Vad skulle vi göra idag om internet försvann, eller om elektricitet försvann? Vi har fler sätt att kommunicera med varandra på nu, gör det att vi hör av oss mer eller att vi kan prata eller chatta med flera stycken samtidigt och därför inte blir lika koncentrerade? Kort sagt: Var det bättre förr?

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Så skumt, vi pratade precis om det imorse här på jobbet. Någon trodde att amishfolket kanske är lyckligare utan all teknik och hets. Och nu du - är det måhända en teknisk backlash som ligger i luften? Jag såg någon liknande lista om hur det var för tjuo år sen. De som föddes 1987: har alltid haft fjärrkontroll, har alltid poppat popcorn i mikron, har inte druckit Festis ur trekanter, har aldrig sett fram emot ?Anslagstavlan? eller ?Linus på linjen? för att få se tecknat, har aldrig ägt en femöring eller femkronorssedel, såg inte när Carola vann melodifestivalen med Främling.
Tack för passfilmen - då blev jag lite nostalgisk! :-)

2007-11-05 @ 16:04:33
URL: http://www.charlotte.nu
Postat av: Annchen

Jag var väl redan lite insnöad i ämnet efter att ha läst Stephen Kings - Signal. Tänker på det lite då och ändå, att vara scout nån gång vore nog inte helt fel. Det är inte nyttigt att vara beroende av något som kanske inte finns alltid. Men lycka är dock inte något som beror på teknik, utan hur väl man mår. Man anpassar sig till det man har. Gräset kan alltid vara grönare på andra sidan, oavsett om det är projektor-tv hos grannen, eller vad nu andra kan ha som är åtråvärt. Kanske kan tekniken underlätta livet i övrigt så vi mår bättre för vi slipper oroa oss för det. Men ju fler saker, desto dyrare, desto mer behöver vi jobba, och jag tror inte man mår bättre då.

Oh, trekantsdricka! :) Nostalgi.

2007-11-06 @ 21:30:20
URL: http://naktergalning.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0