Gå till Världskulturmuseet!

Där finns fantastiska textilier.
Paracastextililerna är 2000 år gamla.
Helt otroligt.
Gå till Världskulturmuseet och titta på dessa!

Enligt deras tradition soltorkades liken i fosterställning och lindades i textilier, ju rikare och mer värd desto fler textilier, några till och med i så många som 100 textilier. De sorterades och lades i en grop i ett ökenliknande landskap i Peru, en bit från deras boplats där öknen var. I sanden har de konserverats tills de hittades av gravplundrare och senare arkeologer. De har stulits från Peru och skickats till Sverige med diplomatpost, som accepterade försändelsen. Nu är det svårt att lämna tillbaka, under frakt går de antagligen sönder.

Jag målade upp en mental bild av gråbruna, smutsiga, slitna trasor. Men sen gick vi in och tittade på dem.



Med avbruten kaktustagg och röd färg från löss syddes och färgades dessa.
För 2000 år sedan! De håller på att förstöras, ända sedan ökensandens konservering bröts, men de finns alltså att beskåda i Göteborg. Än så länge förvånansvärt välbevarade.

Andra saker kan återskapas och man kan gissa sig till hur det antagligen såg ut förr i tiden, men det här är alltså bevarat. Det är en kvarleva från just den tiden. Äldre konservatorer har försökt laga, enligt vad man ansåg var rätt då, men i stort sett är det likadant som det var då.

Som bonus kan man lär sig Bollywood-dans på Världskulturmuseet. Fast de lektionerna är fullbokade och den pedagogen föder barn om en månad, så hur hon kan hålla igång är en gåta.

Den textila utställningen heter "En stulen värld" och det kostar gratis att besöka Världskulturmuseet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0