Deluppdatering.

[X] duscha
[X] dammsuga
[X] sortera tvätt
[  ] tvätta
[  ] skriva paper på enkätuppgift
[X] bestämma mellan lördagens alternativ
[X] bädda sängen med rena lakan
[  ] läsa kurslitteratur
[X] städa
[  ] plantera litchie
[  ] vårda blommor

Det var tjäle i jorden.
Den har nu kommit in från balkongen för att tina.

Vill göra allt och inget.

Det är mycket jag vill och borde göra.
Det är flera saker jag vill göra.
Egentligen.
Ändå känner jag mig motsträvig.
Vet liksom inte i vilken ände jag ska börja.

Jag har ringt till CSN och fått klargjort att jag inte alls ska betala tillbaka i år, fast det ser ut som det. Det är bara för att de inte vet än att jag ska plugga till hösten också.

Jag har bestämt mig nu för att åka till St. Petersburg med kören i sommar och därför behöver jag ett Rysslandsbrev från försäkringsbolaget. Javisst, måste bara komma på var jag är försäkrad också. Ringde Lärarförsäkringar, som Folksam har hand om, men det är personförsäkring jag har där, så jag fick ringa till TryggHansa där jag har hemförsäkring. Intressant i frågan är att Folksam behövde veta exakt datum, annars skulle de behöva göra om det, men TryggHansa skickar bara ett intyg som gäller till 1 december, så länge min försäkring är betald just nu. Det här stärker min uppfattning om försäkringar som en djungel. Jag vet inte ens vad det är jag har beställt, bara att det är något jag behöver. Tydligen är det lite krångligt administrativt att ta sig in i Ryssland. Jag får väl se till att deklarera att jag inte ska köpa mig en fru.

So far so good.

Saker som står kvar på min att-göra-lista är till exempel:

[  ] duscha
[  ] dammsuga
[  ] tvätta
[  ] skriva paper på enkätuppgift
[  ] bestämma mellan lördagens alternativ
[  ] bädda sängen med rena lakan
[  ] läsa kurslitteratur
[  ] städa
[  ] plantera litchie
[  ] vårda blommor

...så det är väl bäst jag sätter igång nu då.

Bla bla bla bla bla - Can I quote you on that?GT, 21 januari 2010, bla bla bla bla bla.

Hej Slask.

Jag har undrat var du hållit hus, Slask.
Det betyder inte att du behövde komma tillbaka.
Samtidigt känns vintergöteborg mer bekant nu.

Och halt.

Jag tror mamma skaffat dubbar under skorna.
Hon verkade känna sig lite tantig pga detta.
I denna halkan känns det snarare smart.
Alla går ändå runt som tanter på stela ben.
Det är hon som kommer gå rakryggad och självsäker.

Tidsbrist.

En fördel med att vara ganska fullbokad är att man slipper städa.
En nackdel med att vara ganska fullbokad är att man inte hinner städa.

Här ser inte bra ut. Alls.

Ett farligt äventyr i bergen.

En man, Nick, möter en häst i bergen. Han ler mycket, det är ett äventyr för honom. Nick och hästen pratar, hästen har gjort den här resan många gånger förut. "Nu kör vi!" säger Nick leende, och de rider iväg över krönet. De rider fort, för vägen är farlig, de blir beskjutna med pilar. Nick har del av en rustning och böjer sig djupt ner på hästryggen, men blir ändå träffad av pilar. En träffar i närheten av armhålan och han blöder ganska mycket. Han ser ner på hästens hals och ser att han också blöder lite från ett sår. De fortsätter rida och närmar sig nästa krön, där det inte längre är någon fara. Pilarna fortsätter komma, ska de klara sig ända fram?

Byter scen till en familj i en vit bil. Det är samma farliga berg och man kan tro att plåten skyddar mot pilarna men alla kör så fort de kan för att komma därifrån. En bil blir träffad och tappar kontrollen. Där den blir stående kommer flera bilar bakom och kör på den, även jeepar med stora hjul som kör över den helt. Mamman i den vita bilen skriker åt det hemska ödet de bevittnar. En bit längre fram ligger ett hemtrevligt hus av tjocka träbalkar och utsnidade krusiduller. Det är en handelsbod och den lantliga mannen som kör den vita bilen bestämmer att de är värda en paus och svänger av. De flesta stannar kvar i bilen, två stycken går in. De kikar runt på varorna tills kunden innan är färdig och går ut.

Handelsmannen är inte oskyldig, han är fullt insatt och de börjar prata om Nick. Det visar sig att Nick är i fara och de måste rädda honom. Alla saker i affären är inte vad de ser ut att vara, en ger ett meddelande som tyder på att handelsmannen inte är mänsklig, men det kommer inte som någon överraskning för paret från den vita bilen. Handelsmannen tar fram en röd, rund plastleksak med ett litet hål. Han trycker på den så det kommer ut luft och något ämne som gör att det börjar framträda något på det vita, stora papper som ligger på bänken framför dem. Det är detta de ska använda för att kunna bistå Nick.Jag var sugen på att se på film igår. Är detta kroppens sätt att protestera mot att den aldrig fick någon film? Jag vet inte ens var detaljerna kommer ifrån den här gången... eller hur den här drömfilmen slutar.

Apoteket förändras.

I söndags rev jag morot och tumme på rivjärnet. Hoppsan. Nåja. Men ajdå, det blöder visst mer än jag trodde. Sköljde och insåg att det var ganska djupt. Satte på ett Mumin-plåster och kände mig lite ynklig. Plast är inte bra i längden och färgglada motiv glädjer mer om de inte blir vardag, så jag gick till Apoteket igår, för det känns som jag kommer få ha plåster ganska länge nu.

Visste ni att det finns plåsterspray? Jag kände mig lite skeptisk och det kostade 75 kronor (även om det var 50 appliceringar) så jag struntade i apotekarens tips. Köpte istället en vanlig familjeförpackning med olika varianter och en särskild för händer som var vattentålig. Trots att såret hade slutat blöda fick fingerplåstret det att blöda lite igen både igår och idag, dumt nog. Motsatt effekt än tänkt, enligt min mening.

Väl på apoteket tänkte jag hämta ut allergimedicin. Jag har i flera års tid ätit det varje dag och på receptet har stått Zyrlex, vilket alltid har bytts ut mot Cetirizin som är mycket billigare. Zyrlex kostar 300 kronor och Cetirizin kostar 80 kronor, och såvitt jag vet så är det i princip samma sak. Nu har tydligen reglerna ändrats dock, så jag fick inte byta ut det. Ringde vårdcentralen idag och bad dem ändra i receptet.

Det händer saker på Apoteket. Jag hänger inte med.

Krångel, kvitton och åsikter.

På min mammas sida har jag en mamma som varit min mamma hela tiden och på min pappas sida har jag en pappa som varit gift en gång tidigare. Så har jag en lillebror på undersidan och en i överkant. Han som är störst bestämmer allt utom när jag bestämmer. / Rudi, 6 år.

I en familj kan man säga precis vad man tycker utan att vara rädd att någon annan ska tycka likadant. / Håkan, 6 år.

Man får lämna tillbaks ett barn på barnhem om man inte gillar det. Men man ska ha kvitto. Barn man gör själv kan man inte göra annat med än att vänta på att de ska växa och bli lite vettigare. / Nina, 7 år.

Men planschen är kvar.

Inatt skulle en man göra ett nytt försök att sno en plansch från min vägg. Jag visste detta för det var årsdagen efter första försöket och eventuellt var det min födelsedag också. Jag försökte förbereda mig och vara beredd att ringa polisen när jag hörde honom. Låg på sidan i sängen och tittade ut genom fönstret, det var snö på uteplatsen som låg på bottenplan, så han hade två möjliga ingångar.

Jag måste ha slumrat till för jag hörde inte när han kom genom dörren utan reagerar först på ljudet av skor som närmar sig över hallgolvet. Jag hinner inte reagera innan han tar tag i min axel och jag utbrister: "Nej!" Situationen känns lugn, vi har träffats förut och vet var vi har varandra. Planschen sitter på väggen ovanför sängen men innan han kan ta ner den kommer min granne in genom dörren som måste ha lämnats öppen. "Hur går det här då?" och jag försöker bakom tjuvens rygg signalera att han ska ringa 112.

Vi har ett kort samtal och försöker låtsas som ingenting alla tre, samtidigt som jag försöker ringa 112 själv, men signalerna låter, och även tjejen som svarar. Vet inte hur tjuven ska reagera om han hör, så jag vågar inte annat än att lägga på igen. Tjuven går ut och jag skyndar mig att berätta för grannen hur det ligger till och ber honom ringa polisen när han strax går. Tjuven kommer dock inte tillbaka. Planschen är fortfarande kvar.

Mamma kommer på besök. Jag vågar inte berätta vad som hänt för henne men när vi ska gå och jag ska låsa dörren märker jag att nyckelhålet är uppborrat och alldeles stort. En annan granne påpekar beskäftigt: "Du borde nog laga det där hörru!" Det hela är fullt av visuella detaljer och en känsla av verklighet.

Blöta tandläkare.

Jag slutade 12 igår. Tanken var att jag skulle sova lite på eftermiddagen eftersom det inte blivit tillräckligt med sömn på natten. Det blir sällan det när jag jobbar och kommer hem klockan elva och sedan börjar klockan nio morgonen efter, vilket är ganska vanligt. Det kräver i så fall att jag går och lägger mig direkt när jag kommer hem och det ska ganska mycket till för att jag ska göra det.

Jag åkte hem och tog det lugnt men det blev ingen sömn. Det gjorde att jag inte var helt pigg på kvällen och det i sin tur gjorde att mitt festhumör var ganska skört, som Petra uttryckte det. Jag hade ändå trevligt. Först en fest där jag som icketandläkare kände mig ganska mycket i minoritet, samt mitt dåliga samvete, för att jag inte lagat mitt hål i tanden, växte sig större. Den lägenheten var tydligen också på 37 kvadrat, precis som min. Jag vet inte hur många som kom, men jag räknade till 24 stycken någon gång innan alla hade kommit. Fascinerande hur väl lägenheten kunde sluka folk, för det kändes inte påträngande trångt ändå.

På slutet blev det lite dans, sedan gick vi vidare till tandläkarnas festvilla Munhålan där det blev ännu mer dans. Särskilt i början var det bra musik och lagom med folk, men sedan blev det trängre och musiken inte lika bra. Det märks att man är för nykter när man börjar störa sig på folk som knuffar till en hela tiden. Jag fick en öl på mig bakifrån och en lång kille hastade därifrån. Jag blev lite irriterad. Om man spiller en öl på någon kan man väl i alla fall ha vett att be om ursäkt? Hade ganska pösiga byxor vilket gjorde att vätan kändes lite mer eftersom den inte var konstant. Det förtog mitt festhumör något. Jag kände ju hur blöt jag var och försökte se det också. Då kommer den långa killen tillbaka.

- Det är ingen som har spillt på dig, det är lugnt!
- Jag känner ju att jag är blöt, så jo det är det!


Jag sa inte att jag visste att det var han som spillt och han försvann igen. Jag antar att kommentaren var något slags försök att släta över det hela, men det gjorde mig bara ännu mer irriterad. Kanske var han för full för att be om ursäkt när det hände, men varför skulle han försöka inbilla mig att det inte hade hänt?

Jag härdade ut och mina kläder började torka. Musiken var fortfarande lite sådär dock. Sedan fick jag en drink över mig, bakifrån igen, på samma ställe på dansgolvet, och återigen ingen som bad om ursäkt. Den här gången blev jag ännu blötare och det kändes ungefär som om jag hade kissat på mig. Det punkterade mitt festhumör för gott och strax därefter gick vi hem.

Det var en ganska trevlig kväll ändå, trots det negativa jag här har målat upp, men jag kände att jag inte kunde utnyttja den till fullo. Idag ska jag strax iväg och jobba så kanske var det bra att det inte blev för mycket festande. Imorgon är jag sugen på soffa och film. Jag har ju DVD-spelare. Och fjorton nya filmer. Ifall det hade gått er förbi...

Nya musikaliska upptäckter.

Med risk för att stärka den där känslan som börjar infinna sig, att jag blivit fjortisbimbobloggare och snart kommer börja med dagens outfit och avsluta alla inlägg med smileysar och "xoxo"... måste jag ändå dela med mig av några nya musikaliska fynd. Jag tror jag har nämnt det tidigare, men Youtube rekommenderar baserat på favoriter och spellistor och det har medfört att jag gjort överraskande musikaliska upptäckter.

Ingrid Michaelson - Morning Lullabies
Här är jag övertygad finns mer fint att finna.

Priscilla Ahn - Dream Låter lite som Cardigans, dvs Nina Persson.

Tina Dickow - Count to ten
Tina Dickow - Room with a view Dansk tjej som ibland kan låta lite som Alanis. Kanske inte värd att få med två låtar här, men jag fick beslutsångest.

Melissa Horn - Vår sista dans Kvinnlig Winnerbäck. Kan inte bestämma mig för om jag gillar hennes röst eller stör mig på den.

Paramore - Hallelujah Evanescence meets Avril Lavigne. En del låtar är bra, en del är för hårda. Det ligger på gränsen för vad som är bra. Decode var den första låten av dem jag hörde och fastnade för. Innan jag såg Twilight kan tilläggas.

Jag gillar att få lite nya influenser. Jag har svårt att ta till mig något nytt generellt, det brukar krävas några lyssningar innan jag förstår att det är något bra jag lyssnar på. Kanske hängde ni upp er på att jag påstod detta vara överraskande musikaliska fynd. "Vadå, alla är ju plink-plonkande tjejer i singer/songwriter stil som sjunger stillsamt. Alla låter ju likadana!" Ja, det finns nog likheter.

Musiken behöver mogna hos mig. Det har Maria Mena gjort. Mognat såpass att jag tror jag måste köpa hennes musik. Frågan är mest om jag ska börja med en skiva eller flera, och i så fall vilka. Mellow och White turns blue är i princip samma låtar, förutom tre. White turns blue och Apparently uneffected ska jag köpa! Då kanske jag kommer sakna någon skiva, men någonstans måste man ju börja. Nu ska vi se om jag kan hitta orientalisk dans på DVD också.

Hyena på lustgas.

"Faiths make, Craig, flabbar som en hyena på lustgas. Jag skulle gissa att han inte kommer ut så mycket numera, någonting som antagligen gynnar resten av befolkningen."  
Sjuårskrisen - Josie Lloyd & Emlyn Rees

Tillskott i filmsamlingen.

Idag har jag köpt 14 stycken filmer. Jag har ju DVD-spelare nu och det är dags att använda den. Dessutom var det billiga filmer på jobbet. 376 kronor kostade alltihop. Wicker Man, Från andra sidan, Behind the mask, Them, Saint Ralph, Släkten är bäst, Employee of the month, The Eye, Suburban girl, House of voices, Churchill: The hollywood years, Kinsey: Let's talk about sex, Underbar och älskad av alla och Revolutionary Road. Jag har inte fått tag i någon kurslitteratur än, så det här verkar bådande.

Spenderar och unnar mig.

Jag har köpt en ny ryggsäck idag. Det var verkligen på tiden! Fick en Dakine från mamma i födelsedagspresent, men blommorna passade inte mig. Hade lite beslutsångest idag, men till slut vann McKinley över Dakine. Nu har jag 28L med massa finesser jag väl aldrig kommer använda. Har precis packat över mina grejer från nuvarande (kassa) väskan. Vill fortfarande skaffa en lite större axelremsväska dock, mina går ju bara sönder!

Jag har även köpt en G-klav. Till slut! Jag har länge velat ha en, i flera år. Om jag minns rätt så är det Malins förtjänst, som hade en g-klav som ring. Har inte sett särskilt många och de få jag sett har inte varit fina. På Nordstans Guld hittade jag lite olika hängsmycken, bland annat den g-klav jag tog med mig hem, men även noter som var fina. G-klaven satt åt fel håll dock, men de hjälpte till att vända på den. Satte precis på mig halsbandet och känner mig lite fin, samt musikaliskt vårdande.

Det var inte så länge sedan jag köpte två par byxor och jag är så nöjd med jeansen så jag köpte ett likadant par till idag också. Har ju till och med fått komplimanger för mina ben i dessa jeans, så det är väl inte så mycket att fundera på, byxorna går ju ändå sönder till slut.

Det märks att jag känner av den ekonomiska skillnaden, redan nu innan den egentligen har trätt i kraft. Jag ska ta studielån nu också, inte bara studiebidrag och lön. Det betyder att min inkomst i stort sett blir dubbelt så stor och jag tror jag behöver det just nu. Jag har klarat mig ganska bra på de 5-6000 jag levt på i nästan två års tid nu, men jag blir snål och kan inte unna mig så mycket. Det gör jag nu och jag tror jag behöver det. Jag vill slippa tänka på den ekonomiska aspekten med att komma till skott med att beställa tid hos tandläkaren för att laga hålet som konstaterades i maj (men det är inte bara därför jag skjutit på det). Jag vill gå ut på stan och spontanshoppa kläder och annat, jag går alltid i samma gamla trasor annars känns det som. Jag vill gå ut och dansa och gå på bio, och känna att jag har råd med inträdet och biljetten. Det här kommer bli bra.

Jag måste också tillägga att jag är stolt över Christine som tagit examen och fått jobb! Grattis kära vän!


Alkohol och skit roar på bussen.

Jag kliver på bussen och känner en doft av alkohol. Ser en gubbe som ser ut att vara ansvarig för detta, som sitter och pratar för sig själv ser det ut som. Jag sätter mig två säten framför men det visar sig snart att han pratar med en till gubbe med skägg och långt gråvitt hår i nacken under kepsen, som sitter på sätet framför mig. Med tre säten emellan sig samtalar de på sitt eget lilla vis, med höga röster som inte oroar sig för att störa andra. Jag sitter dock mest och ler.

Bakgubben sitter och pratar om något.
Framgubben: Men får jag berätta en historia. En busschaufför säger till en kille från Renova: Ni har det bra ni, som slipper prata med skiten.
Bakgubben verkar inte koppla och återgår till det han pratade om nyss.
Framgubben vill att bakgubben ska förstå och betonar: De slipper prata med skiten. För Renova pratar ju inte med skiten.
Bakgubben verkar fortfarande inte förstå och kommenterar bara: Renova är bra.

Framgubben förstår att poängen inte kommer gå fram, eller så nöjer han sig bara med bekräftelsen på att bakgubben hört vad han har sagt i alla fall. Det blir en stunds tystnad, sedan ropar bakgubben: Hörru Tidaholmaren! Du får klippa dig, julen är slut nu.
Framgubben: Tösera tycker om'et!
Bakgubben: Du är för gammal för sånt, Tomten!

Sedan följer en konversation om att Nordpolen smälter och att Tomten inte har någonstans att bo, fast den ena menar på att Tomten bor i Rovaniemi och undrar om Bakgubben har varit där.

Det ligger något väldigt charmigt i deras konversation. Det finns stor risk att de lever ett tragiskt liv med alkoholen, men det finns ändå en värme i deras samtal. Som hela bussen får lyssna på, helt ogenerat. Jag ler.

Funderingar och annat.

I sommar blir det turné med kören till St. Petersburg. Jag funderar på om jag ska följa med eller inte. Antagligen blir det så, men just nu väger jag lite fram och tillbaka. Det känns så avlägset. Inser dessutom att det verkar vara många som slutar nu, framförallt av dem som jag umgåtts mest med. Jag har väl lite beslutsångest och är rädd för det okända.

Min hårborste är dammig och jag funderar fortfarande på varför. Inte är jag väl SÅ gammal?

Har fått en DVD-spelare av en kompis, som invigdes igår. Det var länge sedan jag kunde titta på DVD så nu är jag återigen sugen att rota igenom lådorna med billiga filmer på exempelvis jobbet, för att ha hemma när lusten faller på. Någon som är sugen på filmkväll? :)

Bilder från jul och Trosa.


Tågförseningar verkar höra julen till, särskilt när Sverige överraskats med kyla och snö. I väntan på brodern roade jag mig med att ta kort på skylten på perrongen. På julafton sedan gick vi på promenad längs ån och ut till havet där dimman och isen låg. Vackert och kyligt.

Detta fick bli min julhälsning, Trosa å och vintrig idyll.

Huset till höger är tydligen Sveriges minsta hotell, och det hade till och med ganska många stjärnor. Två rum på nedervåningen och en vit på övervåningen. Och ja, varför inte fira bröllopsnatt där, verkar ju mysigt, precis vid ån i Trosa. Hotell Vega hette det tror jag.

Julfton. Kalle Anka, ljus, julgran med julklapparna under och brasa i öppna spisen. Den spontana bilden på ljuslyktorna är just nu min bakgrundsbild på mobilen.

Mycket bajs och naket.

Jag försökte göra anagram på mitt namn förut och det var en del kämpande för att till slut få fram "Ano kan sno bajs". Nu fick jag tips om en sida som gör anagram åt en. Datorgenererat kan det bli en del konstiga och intetsägande resultat, men särskilt med mellannamnet inslängt också så kan det bli en del kul resultat ändå.
bajsa osann makaroni
osanna inramas jakob
narkoman bajsa in oas
nakna sonjas bo
kobrans son jama aina
oj sambons nakna aria
sno bajs om anrika ana
bajsa annons ok
banka jonas nos
sonja osann bak
jonas sanna bok
Om åtta timmar är det dags för matematiktenta (naket titta emma) så det är väl dags att sova, för plugga kommer jag ändå inte göra nu.

busskur

Långsamt smekande
går solens glittrande färd
över markens vita täcke.
Frostlätta fjädrar
på det isande glaset
som skyddar
mot bitande vind.
Ur ångande munnar
signaler
mot klarblå himmel.Ljusglimtar i tentapluggandet.

"Beräkningarna blir enkla om man känner till sex-kamraterna.

[...] För att konkretisera detta kan vi använda oss av sexpack."

http://www.ur.se/matte/gorbarn.html
Det här är ett spel vi rekommenderats att använda med barn.
Geometriska figurer gör barn. Inför publik. Med hejarklack!
Grupptryck dessutom och lite mobbartendenser.
"Välj en mamma! Välj en mamma! Välj en mamma!"

Det vore intressant om det vore samma sak för människor.
En tjej och kille väljs ut av en grupp som tittar på när de gör barn.
Tänk om man hade haft samma skeptiska reaktion för resultatet.
"Vad blev det?!"
"Nästan... en pojke. Med två räta armar. Den ena sidan är... en cirkelbåge!"


Var är Fjant?

Trolltyg i tomteskogen."Jösses, nunununu nu har Tim blivit en baseball!"
Nostalgi. Synd att den är så svår att få tag på.

Köket har lyft - jag trivs.

Jag trivs i mitt kök. Det har fått sig en ansiktslyftning på flera olika sätt. Nya tapeter, nytt kakel och ny diskbänk. Med körsbärsblomslamporna KNUBBIG från IKEA var det kärlek vid första ögonkastet, de har prytt mitt köksfönster ett tag nu. Nytillskottet är den svarta julstjärnan på fot som jag köpte spontant på jobbet häromdagen.

"Vet du inte att julen är slut?" fick jag en kommentar av kollega då.
"Jo, det är därför det är halva priset ju"
tyckte jag.

Nu pryder den mitt köksbord och jag känner mig inte säker på att jag ska räkna den som julpynt och ta ner snart igen, det kan hända att den får stå kvar. Det jag egentligen skulle köpa på IKEA, när jag åkte förbi där spontant i förra veckan, var taklampa. Jag köpte två. Ska nog göra ett nytt försök att måla på en risboll, denna gång dock mindre, men annars köpte jag även lampan KNAPPA som återstår att se om den får komma upp eller lämnas tillbaka inom tre månader. Trillingbilderna på blommor fick också följa med hem från IKEA och pryder nu mina köksluckor.Jag trivs där. Jag tycker om mitt kök och dess ansiktslyftning. Jag tycker om IKEA också, märks det?

Veckan som gick.

1. Åkte spårvagn i veckan och i nedförsbacken på Götaälvsbron bromsade den in och sedan kom en duns, men såvitt jag såg blev det ingen skada på vagnen och förhoppningsvis inte heller på det som körde på oss.

2. Harald Treutiger såg gammal ut när han handlade av mig i veckan, men var trevlig, trots att vi inte hade något spaghettimått.

3. Har fått en DVD-spelare av en kompis. Tack Michael! Först skulle den kosta några hundra, sen en hundring och till slut fick jag den gratis, så jag tog med lax som vi åt istället. Mycket trevligt, men lite dålig timing. Nu när jag äntligen kan titta på film igen vill jag ju dega i soffan och göra just det, men det går inte riktigt, för...

4. ...tentaångesten börjar komma krypande. Tenta på fredag och jag har inte börjat plugga än, har inte ens överblick på hur mycket det är jag måste lära mig. Dock börjar jag inse hur lite tid det är kvar att plugga på. Salstenta, det var ju jättelänge sen! Jag måste börja plugga matte snart helt enkelt.

Ska vi leka?

Jag har haft tre flyttkartonger under soffbordet.
Nu är där bara en kvar.
Där finns alltså ett utrymme som inte fanns där tidigare.
Jag har sån lust att krypa in under bordet och ha det som koja.
Jag gillar kojor. Mmm...

Plötsligt händer det.

Jag tänkte ställa klockan på 11 idag.
Jag glömde det.
Jag vaknade istället.... 10.59.

Heja kroppen!

Ljus i mörker.

Jag samlar på ljus i vintermörkret. De stämningsfulla juleljusen som jag hoppas får hänga kvar ett bra tag till. Ljusgardiner och julstjärnor och granslingor med ljus i hemmen. Gatulyktorna med tygskärmar i Vasaparken. Ljusbollarna i träden på Vasagatan vid Valand. Ljusregnet i det stora trädet på Trosa Torg. Det värmer i kylan, inifrån. Min julstjärna får hänga kvar ett tag till i alla fall.

Kalle Anka med dunderhonung.

Mamma och son undrar när Kalle Anka-tidningen ska komma, de hittar den inte. Jag ringer till de som vet mer om tidningar.

- När kommer Kalle Anka?
- Vad menar du?
- Har en kund som letar efter Kalle Anka.
- Jaha, jag trodde du menade...
- ...julafton klockan tre? Haha, nej.


Han visste inte dock. Senare under kvällen ser jag en tjej som jag vet har hand om tidningar. Hon säger att den nya tidningen kom i måndags, så de hittade den väl bara inte. Jag tror vi glider in på Bamse istället, av någon anledning, eller så är det bara en efterkonstruktion för att motivera mitt svar på följande kommentar.

- Det letade väl bland bodybuildingstidningarna istället, därför de inte hittade den.
- Ja, han är ju rätt stark.
(Jag tänkte på Bamse när jag sa så i alla fall.)

vinter

Dalande skimra
gnistrande vita
i gatlyktans sken.
Stjärnans röda sken leder
blossande kinder
hem
med knarrande steg
genom tyst mörker.Which one is any key?

Jag har en Asus EeePC900. Söt och billig (1890kr) men fungerar inte så bra. Det är så det brukar vara med mina datorer, det är antagligen en komplott. Det har aldrig gått att uppdatera någonting och nu har det börjat åsamka problem som inte går att överse längre. Innan jul fick jag därför till slut tummen ur och ringde supporten som tyckte jag skulle ominstallera operativsystemet (Linux). Han skulle maila instruktioner till mig. Javisst, bara att det aldrig kom fram. En massa röda dagar senare ringde jag igen idag och den här gången kom mailet fram.

Man tror ju att det är komplicerade instruktioner om de behöver mailas. "Sätt på datorn, tryck på F9, följ instruktionerna på skärmen." Jo, tjena. Det hade inte behövt vara mer komplicerat än så, och det går att säga på telefon och behöver inte mailas.Kanske utgår de ifrån att allas datorkunskaper är som Homer Simpsons.


"OBS! VAR MEDVETEN OM ATT EN ÅTERSTÄLLNING AV FABRIKATIONSINSTÄLLNINGAR RADERAR ALL DATA PÅ DITT SPARMEDIE. GÖR ALLTID EN SÄKERHETSKOPIA PÅ VIKTIGA FILER INNAN DU GÖR EN ÅTERSTÄLLNING."

Ok, jag kan förstå att det är viktigt att informera om, även om det ter sig ganska självklart i mina ögon. "Säkerhetskopia på viktiga filer" blir i så fall för vagt, om vi nu ska meddela självklarheter för dummies. Jo, om du tar bort allt på datorn... då försvinner allt på datorn. Överraskning! Ta en backup på allt du vill ha kvar, för annars kommer det försvinna. Ok?

"Innan du börjar: Se till att datorn är helt avstängd."

Jadå, men är inte det en förutsättning för att kunna sätta på datorn, som det står i nästa steg att man ska göra?

"Sätt på datorn och börja direkt upprepade gånger trycka på knappen "F9" tills en meny liknande den i länken dyker upp. http://wiki.eeeuser.com/_detail/explain:grub.png?id=explain%3Af9_restore&cache=cache "

Jaha, oj, en länk, ja men det kanske är därför de ville skicka instruktionerna på mail då. En förklarande bild, den är säkert helt nödvändig för att kunna förstå...


...eller också inte.

"Välj "Restore to Factory Settings" tryck ENTER och följ instruktionerna på skärmen."

Söta Supporten... tog ni inte i lite kraftigt med det här ändå?


Man ser och hör det man vill.

Olika texter och klipp har fått mig att fundera på det där med att se vad man vill se och höra vad man vill höra. Det finns ju många exempel på folk som "hittat" alternativ text i musik från andra länder. Ett klassiskt exempel är rysslands nationalsång med text som "stackars negerslav, hans kön skall vårta ge, polis sprang i lag". Det är klart att det inte är det de sjunger, men om man lyssnar för att höra just det så framträder det såklart. Det finns många helgonbilder och annat som folk "ser". Man kan se olika saker i molnformationer, spräckliga mönster av olika slag.

Jag hör lite dåligt och det kan ge upphov till roliga felhörningar även utan att jag förväntar mig höra något särskilt. Hjärnan får inte tillräckligt med information och tolkar de fragment den får fram med hjälp av tidigare referenser och erfarenheter. (Hej Vygotskij!) Det kan väl förvisso liknas med att höra det man vill höra, eftersom man vill förstå. Jag kan inte ryska, då är det lättare att höra svenska i det hela för att det låter likt. En tjej pratade i mobil: "Ja, vi kan gå ut, men jag tror jag vill vänta med samlag tills jag är piggare." Fast egentligen sa hon Slumdog och syftade till filmen Slumdog Millionaire.

Min poäng är: jag tycker det är intressant. Var källkritisk men finn glädje i humor som uppkommer på dessa sätt.


Konsten att bli vuxen.

Att bli vuxen är att kunna ta sig fram i djungel efter djungel. Det är mycket att sätta sig in i för att inte fastna i allt kvistigt och snårigt. Innan man kliver in i djungeln känns den ogenomtränglig men när ögonen vant sig vid grönskan och det lummiga ljuset så upptäcker den stigarna att ta sig fram på.

Försäkring, elavtal, tvättmaskin, bil, politiskt parti... Vad ska man välja? Det är bara att plocka fram macheten och börja rensa fram en stig att vandra på och att tolka tecknen när vägen delar sig för att veta vilket håll man ska gå åt.

Klättra upp i ett träd och skaffa överblick. Fråga personer längs vägen som vet mer än dig. Var inte rädd för att gå vilse, utforska!

Sedan följer bröllopsnatten.

Saker som får en att le är värda att dela med sig av.


Det nya årets baksida.

Nyår. Fyllt av ångest för många. Vad har jag misslyckats med i år och nervöst invänta det som väntar kommande år. Göra löften om förbättring som inte hålls och ger en känsla av misslyckande och dåligt samvete. Och så firandet. Det verkar inte gå att planera långt i förväg för många, för tänk om något bättre alternativ dyker upp? Det har resulterat i en osäkerhet och att saker bestäms i sista möjliga stund. Det finns en hets och prestationsångest över det hela.

Jag hade säkert kunnat hitta trevliga människor att fira nyår med på ett trevligt sätt, men jag orkade inte. Jag återvände till Göteborg kvällen innan och jobbade 10-18 på nyårsafton, sen tog jag med mig entrecote och åkte hem för att umgås med min soffa. Väldigt skönt. Jag var trött och var ett tag inte säker på att jag skulle vara vaken till tolvslaget, men till sist blev det då jag gick och la mig. Utanför fönstret stod grupper med folk som firade tolvslaget efter olika klockor och sköt raketer i vissa farliga riktningar. Att ta sig hem på nyår kan vara en pärs, det var väldigt skönt att redan vara hemma och bara krypa ner under täcket. Jag kan festa eller äta middag med vänner vid andra tillfällen istället.

Jag menar inte att man inte ska fira, men känn ingen press att du måste. Tiden fortsätter att gå och det nya året kommer oavsett hur du spenderar årsskiftet. Jag lyckades för en gångs skull titta på Grevinnan och Betjänten, det var länge sedan. Men alla dessa traditioner är inte särskilt mycket värda för mig inser jag. Några nyårs-sms inkom under kvällen, men jag vet knappt om jag orkar svara. Jag bryr mig om mina medmänniskor, men inte särskilt mycket om det faktum att det blivit nytt år.

Igår insåg jag att jag har råkat önskat flera stycken en bra start på det nya århundradet. Jag tänkte rätt men skrev fel. Det är dock ingen som har reagerat än så länge.

RSS 2.0