Om en vecka i Sankt Petersburg.

Tillbaka från Ryssland och Санкт Петербург, här är spridda anekdoter.



Myggorna anföll redan vid gränsen och igår räknade jag till ungefär 30 stycken myggbett. Jag förstår inte varför de skulle bita mig i pannan eller fingerlederna men finner ändå viss humor i att de format ett J på vänster arm. Mindre humor ligger i kliandet och en del myggbett har gått sönder, det brukar aldrig hända mig. Ryska myggor är inte att leka med!



Vi sov på två olika hostel och de som valde att vilja ha det lite lugnare fick jackpott med trevlig och omtänksam personal, ordentligt kök, en soffa att hänga i och toaletter där man kunde spola ner toapappret. Det fick man nämligen inte göra på vårt hostel, liksom på flera andra ställen i Ryssland. Behöver jag säga att det inte alltid var så fräscht? Vi var lovade ett stort rum och stolar till alla när vi skulle öva vår repertoar, men det fanns inte. Vi skulle även få hela ena hostellet för oss själva, men det fick vi inte heller så första natten saknades sängar. Det sades att det fanns kök men det innebar att det i ett rum hade satts in en mikro och en kokplatta, vilket inte räknas som kök. Om du åker till St Petersburg kan jag alltså rekommendera Soul Kitchen Hostel, där de andra bodde, men inte Apple Hostel, där jag bodde.


Utsikt från Apple Hostel över Nevski Prospekt till vänster. Soul Kitchen Hostel låg till höger.

Nevski Prospekt är en 4,5 km lång gata där det mesta händer. Det tog oss ungefär en halvtimme eller 100 nummer på den gatan att komma till den svenska kyrkan vi hittade att öva i istället. Många av kyrkorna där har genom åren använts till många andra saker. Det hade gjorts om till två våningar och golvet var slitet med flagnande färg från en basketbollplan. En kyrka jag läste om hade bland annat varit pool och symaskinsfabrik men var nu bokaffär om jag minns rätt. Jag ville gå upp i Isakskatedralen och få se stan ovanifrån men det var tyvärr stängt när jag skulle dit. Jag tror även det är fint att se staden från vattnet men de Paddan-liknandebåtarna missade jag attåka med. Vi tog dock hydrofoil ut till Peterhof och dess Versaille-liknande trädgårdar. Det var en båt som gick snabbt som tåget och hade bekväma säten så på hemvägen sov de flesta.



Service och vänlighet är tyvärr ingenting som efter denna vecka känns som något utmärkande för ryssarna. Det tog dem en halvtimme att göra två bagels och juice, så vi tjänade inte alls något på att undvika 40-manna-kön på Subway som vi trodde. Det var inte så många som kunde engelska, i alla fall inte särskilt bra, så det har varit intressant att försöka göra sig förstådd. Jag fick köpa grisen i säcken och i mina piroger fanns inte alls köttfärs eller skinka som jag hade hoppats på. I den ena fanns en korv och något potatismosigt och den andra hade en fyllning som jag bestämde var tonfisk och purjolök. Under veckan har jag gått omkring och försökt bokstavera och tyda skyltarna. Lite nostalgiskt att känna sig som ettagluttare igen och försöka lära sig läsa.

Smoothie skrevs ungefär Smuffi eller смуффи
Omelett skrevs omlet eller омлет
Toalett skrev tyalet eller туалет

Det finns många vakter, poliser och militärer eller vad de nu är i Ryssland. I Peterhof fick jag beskrivet var toaletten låg och gick ut från cafét för att hitta det. Misstänkte en dörr och frågade tre vakter utanför: toalett? De sa nej och upprepade mitt ord när jag gick därifrån som om det fanns humor i det. Jag gick runt två hörn och insåg att det inte var där, gick tillbaka till cafét och frågade. Det var visst den dörren och när jag gick igenom de leende vakterna till toalettdörren blängde jag lite på dem och sa att de hade ljugit.


På samma ställe spillde en servitör soppa på en tjej med asiatiskt utseende. Vi vet inte om det var för att vi inte var ryssar eller för att det sägs finnas vissa rasistiska tankar i landet, men han var otrevlig nog att antagligen inte ens be om ursäkt, utan mumlade bara något på ryska, såg nonchalant ut och gick vidare.


Det är olika priser beroende på om man är ryss eller utländsk, och det är ofta studentrabatt, så ta med studentkort om du har. Har du en ryss som får in er till rysspriser, så ta med en sådan också. Hermitaget på Vinterpalatset kommer du t.ex. in på gratis om du är student. Det finns väldigt många föremål och jag fick lite överdos på tavlor på slutet. Det finaste är egentligen rummen som är stora och maffiga med härliga kristallkronor. Det finast sägs vara Jordantrappan, men den renoverades tyvärr så vi fick inte se den.

Tunnelbanan är maffig men lite läskig om man åker den mest trafikerade linjen i rusningstrafik. Jag kan relatera mer till tåg i Japan nu, där folk medvetet trycks in för att få plats med fler. Det var knökfullt och stressig panik för att gå på och av.


Ett tempel som passar till tunnelbaneingång.

Ryssar tycker om att posa och gör extravaganta saker på alla foton som tas. Jag har sett armgester vid blommor redan från litet barn, så det ska börjas i tid. Se cool ut, lägg dig på marken, lek sjöjungfru... men välj bort det svenska sättet att stå rakt upp och ner och se lite generad ut.



Nu ska jag iväg på inspelning av Doobidoo men planerar att uppdatera senare med fler bilder och mer text.

RSS 2.0