Vad jag tycker om Eurovision.

1. Azerbadjan: Fin låt. Ballad åt r'n'b-hållet, vilket jag gillar. Några falska toner men den här låten kommer jag nog lyssna på i efterhand också. Safura - Drip drop.

2. Spanien. Algo pequeñito. Han ser ut som Salem al Fakir och har tagit med sig en egen cirkus. Jag väntar på att låten ska komma igång men när det väl händer är det för sent och inte tillräckligt bra för att jag ska fatta tycka. Killen från publiken som sprang upp på scenen kunde väl ha moonat istället? Då hade vi snackat störning värd att upprepa numret för, den här låten vill jag inte höra igen.

3. Norge. My heart is yours. Didrik sjunger utan Ebba. Modigt att börja acapella men det ger låten för långsam start. Jag känner mig negativt färgad men när han klämmer i är det bra och just då är det inga falska toner. Den är för sliskig, särskilt med stämmorna. Det skriker smör i denna powerballad. Jag blir åksjuk av alla kamerapanoreringsvarv runt lille Didrik.

4. Moldavien snurrar på artisten istället för kameran. Ganska skön men inte tillräckligt för vinst, den är för upprepande. Saxofonjuck? Blonda hurtiga energiknippen som studsar runt, de kanske skulle leda aerobicspass istället.

5. Cypern. Life looks better in the spring. Stämmorna sticker ut för mycket och låten säger mig inte så mycket. Han känns fabricerad. Det händer inte så mycket i låten.

6. Bosnien Herzegovina. Savage Garden igen. Det påminner om något... high school musical? Rockballad som är helt ok men den fastnar ändå inte riktigt.

7. Belgiens tärning och hans gitarr. Om han bara slutar gunga så mycket så är det en bra låt som inte är värd att vinna men väl att spelas i efterhand.

8. Serbien och luggen har en medryckande låt men hur ser han ut egentligen? Han vill verkligen att man ska dansa med honom.

9. Vitrysslands fjärilar är pinsam så det är inget att skryta med att Robert Wells är med, men jag vill fortfarande ha en sådan fjärilsklädsel. Guld silver och brons... hur valde de vilken bling-bling-flicka som skulle vinna? Tjejerna stirrar hjärndött framför sig, det finns ingen större inlevelse någonstans.

10. Irland sjunger en ballad för ovanlighetens skull. Varför står hon på en låda? Nä, ingenting jag vill hänga i julgranen.

11. Grekland. Giorgos & Friends - är han rädd för att vara själv? Jag gillar de voffande männen och låten är inte helt fel. Jag gillar grekiska harmonierna i låten, det är bra när kulturen sticker igenom. Det är kraft i den här låten, jag tycker om den.

12. Storbritannien. That sounds good to me och det gör det, förutom att körsångerskorna i bakgrunden drar ner det med en del falska toner där de står och vickar på rumpan. Han avslutar med några långa toner i fel tonart men på det stora hela låter det bra.

13. Georgiens Sofia ska skina och jag gillar låtan men inte riktigt henne även om hon är söt.

14. Turkiet. We could be the same. Bra början men varför rappa? Då blev jag lite besviken men låten är helt ok, musiken är bättre än sången.

15. Heja Albanien! Synd att en ljudmiss i början gör att stämmorna nästan överröstar melodin.

16. Island skickar en Björk med skvalpande bröst och lite dunka-dunka.

17. Ukraina ser cool ut och det är låten också. Bra pipa på den artisten! Den här vill jag lyssna på i efterhand, den fastnar direkt i mig trots att jag inte hört den förut. En powerballad med sköna rockinslag som ger den mer kraft. Sweet People - Alyosha.

18. Frankrike. Jessy Matador har ett aerobicspass och kamerateamet zoomar in på deras juckande rumpor. Det hörs att det är en fotbollslåt, räckte det inte med att hålla den där bara? Det är dock en låt man blir glad av.

19. Rumänien
har satt ihop två genomskinliga pianon till ett och har fått ihop en låt med potential att vinna. Lite operapip på köpet och de leker med elden. Bra låt.

20. Rysslands låt har ingen plats i finalen enligt mig, även om den sägs vara gjord med humor. Jag ser ingen humor i denna och ingen musikalisk behållning heller, även om den är lite bättre andra gången gillt.

21. Armeniens tvåmeterskvinna påminner om Angelina Jolie med ihoppressade bröst och hår ner tillrumpan. Bralåt där jag mest bara klagar på uttalet, på framförallt Apricot... vilket hon sjunger hela tiden då låten heter och handlar om Apricot Stone. Det är helt ok om den här låten vinner.

22. Tysklands Lena sjunger Satellite med lustiga vokaler. Vem är det hennes röst påminner om? Låten är bra och sätter sig direkt. Uppfriskande med bra uttal - brittisk engelska istället för tysk engelska.

23. Portugals Disneymelodi Ha Dias Assim. Jag såg den bara i snabbreprisen sist och då verkade den bättre än nu för refrängen är bra men vad är det för vers i början? Tur att hon tar i lite mer senare.

24. Israel. Hareel Skat. Han harklar sig väldigt mycket men det beror väl på språket. Fin låt men jag störs av alla harklingar. Petra uppmärksammar mig på alla -lim och -rim i sången, men det rimmar ju mycket då i alla fall. Ge mig en översättning av den här låten så blir jag gladare.

25. Danmark har en härlig refräng som även lyfter verserna. En kommentar menade att det är en blandning av Puff Daddys I'll be missing you och Tina Turners The Best och i refrängen Army of Lovers Give my life.

Jag är skeptisk och svår att övertyga och är det falskt får jag lite ont i öronen. Ändå överraskande många låtar som jag tyckte om.

Klockan 23:
Jag hejar på Albanien, Ukraina, Azerbadjan, Grekland och Armenien. Tyskland, Rumänien och Danmark är också bra, men inte de jag hejar på mest. Funderar på vilket land jag hejar på mest. Albanien, Armenien, Azerbadjan och Ukraina framförallt. Beslutsångest! Armeniens uttal drar ner tyvärr på Apricot Stone.
Petra hejar på Ukraina, Tyskland, Albanien, Turkiet, Rumänien, Armenien, Serbien - i ungefär den ordningen. Och påpekar att den norska programledaren låter som de norska killarna i Dude where's my car som letar efter the continuum transfunctioner. Fniss.

Klockan 23.15:

Telefonslussarna är stängda och jag har bestämt mig för en ordning, tror jag.
Albanien först (It's all about you), följt av Armenien (Apricot Stone) och sedan Ukraina (Sweet People).

Pausnumret med flashmobb - var det så genomtänkt? Att gå igenom publiken med en aggressiv förgrundsman som hela tiden syntes i kameran och dessutom tacklade en kille som ville få sina tre sekunder of fame... hm.

Klockan 24:

Herre gud så lång tid röstningsresultaten tar och det känns ganska givet nu att Tyskland kommer vinna. Israels röstmeddelare ser ju ut att ha lösöron så som de står ut!

Efterspel:

Lena var värd att vinna så söt och charmig och att komma från ingenstans till att bli känd i hela Europa på bara fyra månader. Heja Tyskland. Rätt låt vann och det kunde jag säga med ganska många olika alternativ.

Mordförsök utanför mitt fönster ikväll.

Jag hörde hotfulla rop i stil med "jag ska skjuta dig" utanför fönstret men såg ingenting och visste inte om det var skämt eller allvar, även om det lät hätskt. Strax efteråt hör jag tumult och skrik utanför och denna gången ser jag ett tiotal tjejer och killar i 20-årsåldern. Det går fort, så jag ser inte så mycket men en kille blöder i panna, mage och rygg. En annan kille verkar vara den som är mest aggressiv mot honom. Den blödande killen avlägsnar sig, gänget följer efter och jag ringer 112. Den aggressiva killen kommer tillbaka och är på väg in i en bil, följd av en annan kille. Båda har blod på händerna. Det har vissa fördelar att bo så nära polishuset för poliserna anländer strax och de får tag i killarna innan de hinner åka, såvitt jag ser. Flera personer är kvar som känner den knivhuggne Niklas. Jag hör en tjej prata i mobilen och berätta hur den skadades tarmar hade synts. Han lutade sig mot henne ett tag och hon har hans blod på sig. Polisen verkar få gott om vittnesuppgifter och spärrar av gräsmattan där han blev knivhuggen.

Han knivhöggs 21.35 och det är fortfarande en polis som bevakar avspärrningen, som nu har blivit större. Brottplatsundersökare anlände precis med ficklampa och kamera och ska fota sig fram där det hände. Jag ser på GP att det klassas som mordförsök och det förvånar mig inte så som han blödde. Jag antar att det var ett bråk på krogen som eskalerade. Det känns som dokusåpa och CSI direkt utanför fönstret, vilken dramatik!

Blev lite skakig av adrenalin precis när det hände, men jag såg inte så mycket så eftersom folk frågat kan jag säga att jag mår bra. Jag har dock lite svårt att koncentrera mig på att skriva färdigt hemtentan fortfarande...

Jag tänker dock på killen som blev knivhuggen, kommer han att klara sig? Och jag tänker på hans kompisar, de måste fortfarande vara chockade. Hur skulle jag själv reagera om något sådant hände en kompis? Och jag var där och såg allting? Jag hörde paniken i rösten på killen som ropade på polisen att "han ligger och förblöder här borta, ni måste komma fort! Ambulansen kommer ju inte, man måste svara på så många frågor - de måste komma NU!" Jag hörde önskan att ge igen hos killen som kom efter ett tag och byggde upp sin ilska i sitt "var det de där som gjorde det?! Var det de?!"

Jag hoppas han klarar sig.

Monetär karma.

Jag städar och rensar. Det behövs.
En dag hittar jag 500 kronor i ett kuvert. Eller var det 1000 kronor?
Igår hittade jag ett presentkort från 2007. Giltigt i två år.
Idag fick jag veta att jag får 182 kronor tillbaka från SJ för att fredagens tåg var två timmar sent. Mamma klagade åt mig.

Det känns som om pengaflödet går lite fram och tillbaka.
Jag måste lära mig att inte lämna kvar platta presenter i kuverten...

Man måste liksom håna och skratta åt schlagern.

Tittade precis på första semifinalen i Eurovision. Här följer spridda tankar om detta.

Albanien var bra och fartig. Juliana Pasha - It's all about you. Den enda som stack ut som något att ha, övriga var på sin höjd mest ok.

Belgiska snubben med gitarr skulle jag kunna lyssna på vid något avslappnat tillfälle, bra att han gick vidare. Tom Tärning guppade onödigt töntigt dock.

Vitrysslands låt var hemsk och falsk, även fast Robert Wells var med, men jag gillade fjärilarna. Innan dess var det så mycket blingbling att man blev bländad och jag funderade på varför det putade på rumporna.

Portugal sjunger en Disneylåt och ser lite ut som Pocahontas också va?

Latvia var en besvikelse efter studioversionen som förvisso var deprimerande, men live var det hemskt falskt och varför hade hon en stor morgonrock på sig?

Finland känns som en parodi, snälla säg att det är ett dragspelsskämt?

Nä, det var inte så mycket som var värt att titta på. Det går inte att titta på schlager själv, så jag kommenterade det hela via chatt med Petra som tur var. Även tur att den värsta skiten rensas ut, men vad skulle Ryssland vidare för?

Återvinning av tema.

För ett tag sedan var temat på en fest "Tidernas bästa körfest" och betydde att gamla teman fick komma tillbaka om de var det värda. Jag kom fram till att Monthy Python var ett så bra tema så jag återvann både temat och en utklädnad jag såg under den festen. Karin kom på denna festen också och kände igen sin gamla utklädnad.


Did anyone say Jehova?

Vi återanvände teman till maten också och tillhörande gyckel. Förrätten hörde till tema Skägg då det serverades skäggmacka och sjöngs skäggstämning. "Alla, alla, alla de växande skäggstrån, ha vävt sig, vävt sig, vävt sig tillsammans till ett. Ensam på huvudet växer ett hårstrå och längtar dit ner, ty där är de fler. Håren i västen så instängda kliar. Men på din haka så vilda, fria. Underligt aftonskägget susar i vinden, brusar mot kinden. Mmmm.... Skägg...."


Ut med det gamla!

Inatt drömde jag att jag fortsatte städa och rensa. Jag hittade då två olika sorters designade Bregottpaket, den ena från 2006. Även en gammal Gouda-ost som det inte såg ut att vara något fel på. Detta är såklart för gårdagens rensande och för osäkerheten huruvida använda en utgången men oöppnad creme fraiche i matlagningen eller inte.

Kvällen innan balen.

Idag ska jag förbereda för bal, bland annat genom att försöka få bort tuschmärken på händerna efter vistelsen bland barnen igår. Brun balklänning + rosa tuschstreck... nja?

Igår kom Christine och Petra hit för en mysig kväll. De hjälpte mig att städa och det blev mycket bättre. Jag behöver skaffa en plan för var fler saker ska vara fortfarande dock. Jag har vissa organiseringsproblem.

Vi satt i mörkret och lyssnade väntande. Spelade ett spel (Mini eller Maxi), tände ljus och kikade gång på gång ut genom fönstret. Vid midnatt åkte Petra hem med sin sista buss och 40 minuter senare kom fyra pojkar förbi och sjöng tre serenader för oss. En alltid lika bra uppvärmning på en vårbalsnatt med mörker, tystnad och sedan serenad.Dessa serenader är en lustig sak. Det ska vara en överraskning och hemligt, men ändå ska man vara förberedd. Man ska tända ett ljus och ge dem gåvor, utan att synas. Vi gjorde i ordning en påse med punsch (och glas!), after eight, vindruvor och blåbärsmuffins. Satte även på ett brev:

Två små flickor en vårbalsnatt satt
för planerat överraskande sånglig skatt.
Ni är våra hjärtan nära.
Vi vill er uppoffring ära
med denna gåva att förtära
och genom natten bära.

När påsen hissades ner möttes den av fniss mitt i sången, jag antar att det var åt våra nödrim. Efter en serenad måste de ha tittat i påsen och vissa glädjeyttringar hördes, vilket kändes bra. Vi fick tre serenader till slut. Här delar de upp sig i små grupper och åker runt, i Uppsala var alla killarna tillsammans och iklädda frack, trots att det inte heller där var meningen att de skulle synas. Det var en mindre skara de hade att besöka där och inte heller lika utbredd.

Men återigen: jag älskar serenader. Ikväll är det bal och då får jag en till, en personlig. Ikväll kan jag svara med en serenad tillbaka... om hostan tillåter. Jag skulle ju bli frisk för länge sedan!

It was bound to happen.

Förutom den gången för ett tag sedan när jag åkte till Gislaved och i stort sett ignorerade förkylningen som försökte styra, så har jag inte varit sjuk sedan november, strax innan julkonserterna. Det har känts lite som en tidsinställd bomb, när ska den brisera? Nu, tydligen.

Jag är ute på praktiki 2,5 vecka och har två dagar kvar, så i slutet av förra veckan tänkte jag att det verkade som om jag skulle klara mig. Ute bland barnen finns annars många baciller att välja på. En annan gång sa jag att det verkade som om jag skulle slippa bli sjuk och sen blev jag sjuk, så jag sa ingenting den här gången. Det hjälpte visst inte.

Åkte hem efter lunch och la mig under täcket och sov i fem timmar. Nu hostar jag än en gång som en skallande säl och fortsätter fundera på om man kan ha falsk krupp även som vuxen, eller vad det egentligen innebär. Precis innan jag vaknade drömde jag att jag skulle åka tåg och kom till stationen 25 minuter innan avgång. Tar fram min biljett och inser att jag ska flyga, inte åka tåg. Svär och blir stressad och ska precis leta upp en taxi för att fråga om det är möjligt att hinna i tid. Jag vaknar, så vi vet inte om jag lyckades.

På väg hem från möhippan förra helgen var det stopp på gröna linjen (såklart) så jag fick stressa och ta en taxi, fast i slutändan var tåget 40 minuter sent. Kanske lika bra det, annars hade det varit på gränsen att jag hann. Det är många biljetter och bröllop nu. Tre bröllop i år, vad ska jag ha på mig? Hämtade ut fem biljetter innan jag åkte sist. Möhippa förra helgen, bröllop om två veckor i Stockholm och bröllop i Trosa i början av juli. Ska skaffa mig en returresa där snart också.

Annars så har jag tidsbrist och längtar till sommarlovet.

RSS 2.0