Miljömyter.

En kurs i hållbar utveckling förväntar man sig att få inpräntat hur bra det är med källsortering. Därför blir man ganska förvirrad när man får en föreläsning med precis motsatt budskap.

Grundtanken med källsortering är bra, det går att återvinna det mesta. Det är dock svårt att genomföra det rent praktiskt idag, det finns ingen bra lösning. Allt går inte förlorat, men det mesta går inte att använda och med transporter och hantering går det åt väldigt mycket energi.

I behållaren för plaståtervinning finns det 35 olika sorters plast, vilket gör det svårt att göra nytt av. Med det mesta är det dessutom svårt att separera från färgmolekyler och annat som tillförts i tillverkningen av produkten. Vår föreläsare, Stefan Strömberg, berättade om ett studiebesök på ett ställe i Skåne som återvinner plast. Varje fredag går de ut i skogen för att plocka plast som blåser bort när de anländer med lastbilarna.

Han tittade extra noga på vad som händer med sköljmedelsflaskor. De kommer rullande på ett band tillsammans med massa annan plast. En tjej plockade dessa flaskor, satte mellan fingrarna fyra stycken (sen var handen full) och skruvade bort locken, och la lock och flaskor i två olika rör. Under tiden rullade det förbi flaskor som det inte gjordes något med. Han sniffade sig sedan fram till det rum där flaskorna var. De plattades till och buntades i balar, samtidigt som sköljmedelsrester spred sig över golvet. Kladdigt. Vad hände med dem sen? Ja, då skickas de till Renova i Göteborg för att brännas, för de kunde inte göra något med dem. Skickas alltså fram och tillbaka utan att det händer särskilt mycket på vägen.

Fibrer i papper är svårt att återanvända. Vitt kontorspapper har starka, fina fibrer, det bör återvinnas, men tidningspapper går det inte att göra så mycket med, det är alldeles för dåliga fibrer för att återanvända, de bara går sönder. De tyckte han vi bör slänga i soporna. Liksom i princip allt annat också, förutom det som inte går att bränna. Tetrapack har fina, starka, förstagångsfibrer, men är uppblandad med plast. För att separera dessa läggs de i ett bad i tre dagar, sedan är både fibrerna och plasten för vattenskadade för att använda, så då torkas fibrerna och bränns sedan.

Glas är miljöovänligt, det var han starkt emot. Det går åt mycket energi för att smälta sand och tillverka glaset, så även för att smälta det sen igen. Små glasflaskor var ett fruktansvärt slöseri, enligt honom. Har man köpt glas bör man dock källsortera det, det brinner inte upp i vanlig sopförbränning ändå. Kompost är för fuktigt för att bränna, men det är svårt att kompostera rätt, så det kommer in ordentligt med luft.

PET-flaskor bör återvinnas, det är samma plast. Dock får man inte tillverka nya flaskor av dem, för risken med bakterier, enligt Livsmedelsverket. Av den plasten kan till exempel fleece tillverkas istället, och bli till tröjor eller annat. Aliminiumburkarna bör också återvinnas.

Men: plast, kartong och tidningar bör slängas i vanliga soporna enligt honom, för att förbrännas och ge energi den vägen. Om det läggs till återvinning gör restriktioner att det inte får förbrännas hur som helst. Det är dock ännu mer restriktioner i t.ex. Tyskland, därför tar Lidköping (tydligen Sveriges rikaste kommun) emot plast därifrån och bränner. De tar betalt för detta och kan samtidigt använda energin som skapas vid förbränningen.

Grundtanken med källsortering och återvinning är bra, och vissa saker kan man återvinna, men andra borde brännas direkt istället. Att det inte uppmärksammas menar han på är på grund av den ekonomiska vinningen som återvinningsföretagen gör.

image132


Det finns två personer på Naturskyddsföreningen som godkänner kuvert. De har även möten med två andra instanser. Stefan menade på att det är ett exempel på hur det är på bilden, man har andra större problem att åtgärda, men koncentrerar sig på något mindre istället. Andra saker tar fokus från det vi egentligen borde bearbeta. När det gäller miljöfrågor har vi redan gjort det mesta som är lätt, det är de svåra sakerna kvar. Kunskapen om miljöfrågor har ökat, men åtgärderna har minskat.

Som sagt, man blir lite förvirrad. Vi har blivit hjärntvättade med källsortering, och nu tycker han att vi ska tänka om. Att vara källkritisk och granska information är viktigt, det måste vi lära oss mer. Undervisning bör inte vara normerande menade Stefan på, vi bör lära barnen att tänka själva istället för att säga "gör så här, det är bäst".

Så jag får tänka efter. Göra mina egna värderingar. Reflektera. Agera.

Kommentarer
Postat av: Therese

Oj! Det här hade jag ingen aning om! Jahopp, då har man alltså blivit lurad till att vara dubbelmoralisk också...

2008-04-26 @ 17:43:37
URL: http://www.ekorren.de/therese
Postat av: Karin

Fan också.
Jag visste att det var nåt lurt med det här djävla systemet.
Nu kommer man ha dåligt samvete när man slänger saker i soporna OCH dåligt samvete om man återvinner det! :(

Får jag lägga en post till detta inlägget på facebook?

Vi ses på balen imorrn :D
Kram

2008-05-02 @ 11:48:54
Postat av: hanna

Jag har gått på denna föreläsning, men studiebesöket han berättade om var i småland, hm skumt!!

2008-12-12 @ 15:23:26
Postat av: Annchen

Nu var det ju ganska länge sen, så jag minns inte exakt... men det är inte omöjligt att jag kom ihåg fel redan då.

2008-12-15 @ 09:33:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0