Se upp för dörrarna. Dörrarna sprängs.

I Göteborg finns det spårvagnar.
OJ VILKEN CHOCK!
Jo, jag vet. Men det är sant.
Jag lovar.

Ibland öppnar föraren dörrarna, men ofta måste man själv trycka på en knapp för att de ska öppnas så man kommer ut. Vilket är ganska bra, om man inte känner för att åka runt på en spårvagn hela dagen. Det har säkert sina fördelar, men de flesta vill så småningom gå av till slut. Om vi bortser från problemet med de personer som vill gå på som står ivägen (stort irritationsmoment) så kommer problemet med att trycka på öppna-knappen. Det finns olika sorters spårvagnar. En gammal sort där man måste trycka upp dörrarna själv, en lite mindre gammal sort där det finns knappar att trycka på vid sidan av dörrarna, och en ny sort där öppna-knappen sitter på själva dörren, både på utsidan och insidan. Det finns även olika sorters personer som åker spårvagn, och även vill gå av den, vilket också ger olika sätt att bemöta öppningsknappen.

  1. Den stressade. Det är en stressad person, oftast kvinna i yngre medelåldern. Trycker flera gånger snabbt på knappen innan vagnen stannat (trots att det inte hjälper mer än mentalt) och är synbart stressad, kanske för att hinna med en anslutande buss eller spårvagn, eller pga försening. Tittar sig mycket omkring, både i spårvagnen och utanför.
  2. Den coola. Oftast en ung kille som demonstrativt och hårdfört trycker på knappen stötvis innan vagnen stannat. Signalerar därmed till omvärlden att "jag är för cool för att ha tid att stå här och göra ingenting, stanna och släpp av mig nu så jag kan erövra världen". Är man en ung tjej tänker man "åh vilken snygg och cool kille" och dreglar lite generat fnissande, är man en något äldre tjej så ler man lite roat åt beteendet och känner sig gammal.
  3. Teknikkämpen. En beskedlig person som tycker det är ganska jobbigt med teknik, men har lärt sig hur det går till och vill gärna visa det för omvärlden samt få en chans att känna sig duktig och medverkande. En person i övre medelåldern eller pensionär. Ska för allt i världen trycka på knappen, även om dörrarna redan håller på att öppnas. Vissa extremfall förstår inte ens att anledningen till att det är så svårt att träffa knappen är för att dörrarna redan är halvvägs öppna, och knappen (på dörren) därför rör på sig.
  4. Turisten. En person som inte vet hur det går till, och förvirrat tittar sig omkring åt alla håll och kanter för att förstå vad som händer. Viftar eventuellt med en arm eller ett ben och hoppas att dörrarna öppnas av det. Brukar bli lite stressad och få något panikartat i blicken där man ser hur tankarna skriker ut ett "SLÄPP AV MIG!!".
  5. Den hjälpsamma göteborgaren. Är den person som ser till att turisten kommer av spårvagnen, om den inte lyckas hitta knappen själv. Det kan vara en person som står bakom och vill komma av själv, fast turisten står ivägen, eller så är det någon som ska åka vidare och bara hjälper till. Det går även att muntligt berätta för turisten att den behöver trycka på en knapp, men att själv göra det är mer effektivt.
  6. Sällan-göteborgaren. Åker inte spårvagn så ofta och är inte van vid de olika sorters spårvagnarna. Tror sig veta hur man gör, och förstår därför inte riktigt vad som händer när dörrarna inte öppnas. Vill trycka på en knapp vid sidan av dörren och hittar därför inte knappen på dörrarna av de nya spårvagnarna, eller förstår inte att man behöver trycka upp dörren själv, varvid en förvirrad blick uppstår och tittar sig vilt omkring.
  7. Normal-göteborgaren. Är säker på hur man ska bete sig, var knapparna sitter, hur de olika spårvagnarna fungerar. Vet att det inte är någon idé att trycka på knappen innan spårvagnen stannat. Vet var man ska ta vägen när man klivit av, så man inte stannar precis utanför dörren och är ivägen för resten som ska gå av. Är harmonisk i sitt spårvagnsåkande, som en del av Göteborg.

Det är inte alltid så lätt att åka spårvagn, det finns flera knepiga moment. Knapptryckningen är bara ett av dem. Övriga kan vi ta upp en annan gång, som att stämpla sitt kort, lämna plats för avstigande, sittplatser och att veta åt vilket håll man ska ta sexan åt.


Spårvagn 6 vid SKF,                                    Spårvagn 6 på Götaälvbron,
mot Kortedala.                                         mot Länsmansgården.
Ny spårvagn,                                          Gammal spårvagn,
knapp på dörren.                                         tryck upp dörrarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0