Valborg: Grattis Knugen!

image135image134
Skumbad på Järntorget.               Manskör i Trädgårdsföreningen efter mösspåtagning.

Jag känner mig nöjd med min Valborg, det är en tillräckligt hög dos och jag har bestämt mig för att stanna hemma nu istället för att titta på Cortégen. Det hade varit trevligt, särskilt eftersom jag vet att kören sitter och sjunger och myser och tittar på den tillsammans, men det får bli nästa år istället. Var tvungen att hämta ut min balklänning och åka hem med den, och här tog energin slut. Vid Järntorget var det tydligen någon som var sugen på skumbad i fontänen, även om det inte var någon som badade i den just då.

Idag har jag sjungit vårsånger med Stella på radio och i Trädgårdsföreningen. Däremellan satt vi på en liten gräsplätt vid Korsvägen och åt lite lunch. Man hade ju alltid något att titta på, men det var inte särskilt idylliskt lugn direkt. Hade köpt mig en sallad därintill, men den vinägrettesåsen var inte att leka med! Usch, så mycket vinäger det var. Synd att jag inte orkade gå och klaga egentligen. Det var ganska mycket folk i Trädgårdsföreningen, det är flera körer, tal, balett, orkester och mösspåtagning, en tradition sedan 1953. Avslutades med härlig manskör. Nu har vintern äntligen ra!

Den som vill lyssna på vårt radioinslag kan klicka på 11.30-12.00 onsdag 30 april på P4 Göteborg Lyssnararkiv. Det är ungefär en kvart in i det klippet och det ligger kvar i 30 dagar.

Barnsäker vs Annasäker.

Första gången jag skulle in genom den här grinden kände jag mig ganska dum.
Sen jag var där sist har de dessutom försvårat det med ytterligare två moment.
image133
Nothing is fool proof to a sufficiently talented fool.
Fast jag är nog lite fool ändå. Trots att jag kom ut till slut.

Doftsamling.

Om man kunde spara på dofter skulle jag samla doften av:
 1. Solkysst hud
 2. Farmor och farfars hus
 3. Bebis/barn
 4. Nytvättat
 5. Solvarm asfalt efter ett lätt regn
 6. Nybakat
 7. Flera herrparfymer
 8. Mogen frukt (mango, melon, ananas, jordgubbar, smultron)
 9. Frisörschampo när man klippt sig
Det finns så mycket. Jag får lägga till mer sen.
Vilka dofter tycker du om?

Rump-peeling.

Sandpeeling är säkert bra för huden, jag tror man får len hud.
Extra len kommer den vara i öronen och mellan tårna.
Sammetslen rumpa också.
En del av mig ville göra som barnen i sandlådan:
dra ner byxorna på plats och försöka borsta bort sanden.
Jag ska duscha bort det imorgon bitti istället.
Efter de här två veckorna kanske jag samlat ihop till en egen sandlåda.
Idag har jag dessutom blivit lite rosa.

Dagens hudoutfit: sand och rosa.
Fick bara ironiskt medlidande från K:
- Ja, det är ju jättesynd om dig som fått vara ute hela dagen i solen.

Dagens låt: Öken - Robert Broberg.

Tillfällig driftstörning pga tillfällig driftstörning.

Tillfällig driftstörning.
Detta kan bero på följande orsaker:

1. Det sker underhåll på västtrafiks system.
2. Ett fel inträffade i någon funktion
3. Tillfällig driftstörning.Visst är de smarta?
Tillfällig driftstörning pga tillfällig driftstörning.
Störd bedrift.
Briststörning.
Tekniskt fel, var god dröj.
Får chansa på när bussen går imorgon.
Godnatt.

Näktergalning meets Galenskapare.

En Galenskapare handlade av mig idag.
Egentligen hade jag velat fråga om en av deras sånger som jag ska gyckla med på lördag.
Jag undrar var man ska ha tid att andas någonstans.
De kanske är såpass rutinerade.
Andning och luft är världsliga saker.
Eller så har de bara mer vältränade lungor och bättre andningsteknik.
Det kan ju vara så.
Kanske.

Det är just min stämma han sjunger också, var tvungen att titta på det igen på youtube.
Det hade verkligen varit experthjälp alltså.
Fast de sjunger lite snabbare än vad vi gör också.
Vi får dra ner på tempot lite så att texten verkligen går fram.
Ar-ti-ku-le-ra!

Jag sa ingenting dock.
Jag visade inte att jag kände igen honom.
Han såg ganska trött ut.

Det måste vara jobbigt att vara kändis.

Aldrig går man säker.
Alltid är det någon som känner igen en.
Snäser man ifrån eller säger att man inte har tid,
då kommer det väl på löpsedlarna dagen efter.
Eller så är det någon som bloggar om det.
Ehum. Eh. Ja.

Jag lät honom handla ifred.
Fast lite sugen var jag allt.
Men vad skulle man säga liksom?

"Hej, är du kändis?
Kan jag få din autograf?"

Nej.
Jag är nog lite äldre än så trots allt tror jag.
I alla fall idag.

Miljöironi.

Så ironiskt.
Skriver om miljö och hållbar utveckling.
Samtidigt förstörs en liter juice, en nyöppnad ost och ett halvt smörpaket.
I gårdagens stress glömdes det framme i köket när jag var hemma och vände.
Är det hållbar utveckling?
Jag kom dock ihåg att knyta ihop påsen till brödet.
Uppenbarligen var det viktigt.
Det hade jag åtminstonde lärt mig av tidigare erfarenheter.
Kanske lär jag mig något av det här också.

Tur jag hade min skinkost i alla fall.
Kan ju inte vara hungrig på konserten ikväll.

Miljömyter.

En kurs i hållbar utveckling förväntar man sig att få inpräntat hur bra det är med källsortering. Därför blir man ganska förvirrad när man får en föreläsning med precis motsatt budskap.

Grundtanken med källsortering är bra, det går att återvinna det mesta. Det är dock svårt att genomföra det rent praktiskt idag, det finns ingen bra lösning. Allt går inte förlorat, men det mesta går inte att använda och med transporter och hantering går det åt väldigt mycket energi.

I behållaren för plaståtervinning finns det 35 olika sorters plast, vilket gör det svårt att göra nytt av. Med det mesta är det dessutom svårt att separera från färgmolekyler och annat som tillförts i tillverkningen av produkten. Vår föreläsare, Stefan Strömberg, berättade om ett studiebesök på ett ställe i Skåne som återvinner plast. Varje fredag går de ut i skogen för att plocka plast som blåser bort när de anländer med lastbilarna.

Han tittade extra noga på vad som händer med sköljmedelsflaskor. De kommer rullande på ett band tillsammans med massa annan plast. En tjej plockade dessa flaskor, satte mellan fingrarna fyra stycken (sen var handen full) och skruvade bort locken, och la lock och flaskor i två olika rör. Under tiden rullade det förbi flaskor som det inte gjordes något med. Han sniffade sig sedan fram till det rum där flaskorna var. De plattades till och buntades i balar, samtidigt som sköljmedelsrester spred sig över golvet. Kladdigt. Vad hände med dem sen? Ja, då skickas de till Renova i Göteborg för att brännas, för de kunde inte göra något med dem. Skickas alltså fram och tillbaka utan att det händer särskilt mycket på vägen.

Fibrer i papper är svårt att återanvända. Vitt kontorspapper har starka, fina fibrer, det bör återvinnas, men tidningspapper går det inte att göra så mycket med, det är alldeles för dåliga fibrer för att återanvända, de bara går sönder. De tyckte han vi bör slänga i soporna. Liksom i princip allt annat också, förutom det som inte går att bränna. Tetrapack har fina, starka, förstagångsfibrer, men är uppblandad med plast. För att separera dessa läggs de i ett bad i tre dagar, sedan är både fibrerna och plasten för vattenskadade för att använda, så då torkas fibrerna och bränns sedan.

Glas är miljöovänligt, det var han starkt emot. Det går åt mycket energi för att smälta sand och tillverka glaset, så även för att smälta det sen igen. Små glasflaskor var ett fruktansvärt slöseri, enligt honom. Har man köpt glas bör man dock källsortera det, det brinner inte upp i vanlig sopförbränning ändå. Kompost är för fuktigt för att bränna, men det är svårt att kompostera rätt, så det kommer in ordentligt med luft.

PET-flaskor bör återvinnas, det är samma plast. Dock får man inte tillverka nya flaskor av dem, för risken med bakterier, enligt Livsmedelsverket. Av den plasten kan till exempel fleece tillverkas istället, och bli till tröjor eller annat. Aliminiumburkarna bör också återvinnas.

Men: plast, kartong och tidningar bör slängas i vanliga soporna enligt honom, för att förbrännas och ge energi den vägen. Om det läggs till återvinning gör restriktioner att det inte får förbrännas hur som helst. Det är dock ännu mer restriktioner i t.ex. Tyskland, därför tar Lidköping (tydligen Sveriges rikaste kommun) emot plast därifrån och bränner. De tar betalt för detta och kan samtidigt använda energin som skapas vid förbränningen.

Grundtanken med källsortering och återvinning är bra, och vissa saker kan man återvinna, men andra borde brännas direkt istället. Att det inte uppmärksammas menar han på är på grund av den ekonomiska vinningen som återvinningsföretagen gör.

image132


Det finns två personer på Naturskyddsföreningen som godkänner kuvert. De har även möten med två andra instanser. Stefan menade på att det är ett exempel på hur det är på bilden, man har andra större problem att åtgärda, men koncentrerar sig på något mindre istället. Andra saker tar fokus från det vi egentligen borde bearbeta. När det gäller miljöfrågor har vi redan gjort det mesta som är lätt, det är de svåra sakerna kvar. Kunskapen om miljöfrågor har ökat, men åtgärderna har minskat.

Som sagt, man blir lite förvirrad. Vi har blivit hjärntvättade med källsortering, och nu tycker han att vi ska tänka om. Att vara källkritisk och granska information är viktigt, det måste vi lära oss mer. Undervisning bör inte vara normerande menade Stefan på, vi bör lära barnen att tänka själva istället för att säga "gör så här, det är bäst".

Så jag får tänka efter. Göra mina egna värderingar. Reflektera. Agera.

Blahablaha.

Två långa dagar bakom mig, fullt upp från morgon till kväll. Imorgon är det konsert, det är en del att göra i helgen ändå. Som vanligt nuförtiden känner jag mig väldigt uppbokad. Men balen närmar sig! Att det är konsert imorgon har jag inte riktigt förstått än, men att det är bal om en vecka börja sjunka in nu. Klänningen är köpt, idag införskaffades även skor, så jag ska vid första bästa tillfälle tillbaka till affären för att prova klänningen för hur mycket de ska sy upp den. Idag var vi och tittade på lokalerna och pratade med en trevlig karl därifrån. Det är inte varje dag man planerar en bal. Den ser jag fram emot.

Har börjat sprida ut små höger i lägenheten igen, jag som hade tänkt hålla efter med städningen bättre nu. Om 1½ vecka har vi nog stämrep hemma hos mig, så om inte tidigare måste jag städa tills dess igen ändå.

Jag känner att jag bara skriver massa tråkiga saker just nu, så jag avslutar. Försöker kompensera lite med en bild från arkivet. Nästa gång kan jag skriva lite om miljömyter som vi hade föreläsning om idag, som man blev förvirrad av.

image131
Solnedgång i Stockholm, hösten 2006.

Lägenhetsvisning.

Har lovat visa upp min lägenhet lite. Man får passa på att ta kort när det är extra städat.
image127image128image129image130

Bild 1: Min fjortontums tv med inbyggd VHS. Stöttålig, fungerar fortfarande efter att ha tappats två gånger i golvet, bara lite skador i plasthöljet. Lotusblommeljushållare i rött, me like. Spel! Jag vill ordna spelkväll med några trevliga människor i en närstående framtid. Ska vi?

Bild 2: Jag har till och med överkast på sängen! Och hunden som stödjer min sovställning när det är dags för sådant. Varför ville jag absolut ha en hurts med hål? Hur tänkte jag då? Jag hade en tanke bakom det, men jag minns den inte. Lilla Anna på skåpet. Det känns fortfarande ganska passande, vilket är tur, för träluckan har ändrat färg runtom, så det måste sitta något där.

Bild 3: Den beryktade soffan, mycket bekväm. Även den beryktade Lisebergstigern. Jag har inte så mycket nytta av den, men vad ska man göra med en gigantisk tiger egentligen? Andra attiraljer: fler lotusblommor, fluffkuddar, Lilla Anna igen, lavalampa, mysbelysning i kvistform.

Bild 4: Bokhyllan Flärke kostade bara 169 kronor. Den fick kläs i presentpapper, baksidan är annars vit kartong som inte kändes så snyggt. Lotusblomman jag fick av A som startade det hela och en myslampa från Ullared på bordet jag fick leta länge efter för att kunna få plats med i den lilla jungfrukammaren jag bodde i förut.

Skithumor.

Ja, det var ju det här med kiss- och bajshumor...
image126

Prestationspensionär.

Jag gillar att blogga, man ska göra det för att man vill. Men ju mer jag hänger på tjuvlyssnat/tjuvtittat desto högre besöksstatistik får jag, och med den kommer prestationsångesten. Vilka är dessa personer? Vem är du? Kan de verkligen vara intresserade av att läsa det jag skriver? Men det är just en av de största sakerna jag gillar med bloggar, man får välja precis vad man vill läsa, när och hur mycket. På ett sätt gillar jag uppmärksamheten, på ett annat sätt gör den mig lite fundersam.

Men, jag fortsätter skriva om det jag vill. Som sagt, det är valfritt att läsa eller inte.

Ibland gör det att jag känner mig som en pensionär. Mina tankar, mina meningar, mina val. Jag kan vara barnslig, känner mig inte vuxen, förutom ibland när jag kommer till insikt, eller när jag tar hand om andra så mycket att jag känner mig mammig eller tjatig. Mina växter gör att jag känner mig lite som en pensionär med sina pelargoner. Särskilt ihop med det faktum att jag insett att jag vill skaffa spislock.

Spislock!

Hur mycket tant är inte det? Jag är nog lite smygpensionär. Det vore ganska praktiskt. Gå direkt till pension, utan att passera Gå och inkassera lön. Eller, kan man få lönen ändå? Tack. Då slipper jag fundera över karriärsval och försöka komma fram till om man valt rätt. Jag tror jag går direkt till pension och barnbarn att ta hand om. Med mina spislock. Jag får väl lov att skaffa pelargoner också.

Det växer!

Det är inte bara ute det knoppas och växer, det blir även grönare hos mig. Yeay!image125
Tomat till vänster, chili i mitten, melon till höger.

Jag trivs med växter. De är inte alltid estetiskt tilltalande mina växter, det är en ganska brokig skara jag samlat på mig, den äldsta fick jag för 11 år sedan, en fikus. Ibland får jag kämpa ganska hårt för att placera dem så jag trivs med dem. Just nu är jag ganska nöjd, men det är nya växter på väg. Får se hur min nuvarande mango klarar sig. Har planterat tre nya chilis, den gamla dog i sista flytten. På den här bilden är den minsta, den största är min största stolthet just nu. Hoppas den har vett nog att växa lite smartare än den förra, som hade alldeles för klen stam, växte för hög och sen tunga växter på det. Mina blompinnar var inte tillräckligt höga, ens när man satte ihop två stycken. Tomat och melon planterade jag samtidigt, ganska nyligen. Har fler frön, men behöver fler krukor innan jag kan plantera. Min plan är att odla lite på balkongen. Just nu finns där bara den där växten jag slutligen insett att jag inte vill ha längre, den är inte så vacker. Jag klarar inte av att slänga den direkt, så den får stå på balkongen. Jag hoppas glömma att vattna den så jag kan slänga den med gott samvete sen. Wish me luck!

Kiss och bajs.

Nödig.
Nödvändig.
Onödig.
Nödlösning.

Om man är nödig har man ett behov.
Är man onödig är det ingen som har ett behov av en.

Skitbra.
Skitgott.


Hur har skit fått denna förstärkande egenskap?
Hur associeras skit med gott?

Ordbajsa.
Bajen, bärs och rakade brudar.
Pissigt väder.
Och pissoarer på tjuvlyssnat.
Komsi kissen, kiss kiss kiss.

Vilket för till ett helt nytt ämne, katter.
Pussy.
Kisse.

Så buskiga är de väl inte?
Hur kommer detta sig?

Hur utbredd är kiss-och-bajs-humorn?

Livgivande sol.

Solen skiner. Staden börjar leva. Människorna myllrar leende runt i staden likt myror. Solkysst hud, det måste vara den bästa doften. Drar djupa andetag. Njuter. Solen smeker oss och lockar till gemenskap. Att åka hem känns inte lika lockande. Sitter vid kanalen med några klasskamrater och låter solen markera var klockan ska sitta på armen.

Att kombinera härliga saker med varandra. Tänk att ligga på en filt i gräset under blå himmel och sol som värmer. Vila i en mjuk, trygg famn och känna doften av solkysst hud omsvepa en. Igår bestämde jag att det var sommar och klädde mig därefter. Bortsett från att jag blev nästan helt svartklädd då. Mentalt var jag inställd på sommar, sedan gick jag ut och såg en citronfjäril som bekräftade det hela. Solen skiner. Jag njuter.

image124

Ska bara...

Det är jag bra på.
Ska bara.
Jag skulle ju sova.
Ska bara.
Sömn är viktigt.
Ska bara.
Lite tjuvlyssnat/tjuvtittat tar inte så lång tid.
Ska bara...

Jag SKA sova!
Ska bara... stänga av datorn.

Kloka ord och livsinstruktioner.

Många kloka ord som cirkulerar runt i någon slags kedjebrevsform. Stoppar in det här nu, så får man ta till sig så mycket eller lite man vill av det själv. Personligen tycker jag att empati är väldigt viktigt, sätta sig in i andras situation och tänka på andra och göra vad man kan för dem, men samtidigt komma ihåg sig själv. Det är precis som flygvärdinnan säger gång på gång: Sätt först på dig din egen gasmask, hjälp därefter andra. Innan man kan hjälpa andra måste man vara stabil i sig själv.

Små saker är väldigt värdefulla, det är de som räknas mest tycker jag. Som att säga prosit när någon nyser, eller varför inte en liten spontan present, det kan vara vad som helst, en fin sten man hittat i skogen, använd fantasin. Det är tanken som räknas. Underskatta inte betydelsen av de små sakerna i tillvaron.

"Sov inte så mycket som du skulle vilja" Det är en av de saker som säkert är kloka, men som jag inte tar till mig. När jag kan sova länge så gör jag det, det är ett sätt att njuta för mig. När tiden inte räcker till i övrigt blir dock sömnen lidande. Inatt lär jag också sitta och uggla såpass länge att det blir för lite sömn, det är redan mindre än sju timmar kvar tills jag ska gå upp.

Spendera lite tid ensam, det tycker jag också är viktigt. Om det är för mycket att göra och jag inte får tid för mig själv att göra ingenting på, då mår jag inte helt bra.

Jag har publicerat de här livsinstruktionerna tidigare, men det är kloka ord, och det var nio månader sedan sist. Det hinner man ju för tusan producera en bebis på samma tid om man känner för det. Alltså, läs och reflektera. Vissa saker är lättare sagda än gjorda, men om man har dem i åtanke och som ambition så vore livet betydligt trevligare.

1. Ge människor mer än vad de förväntar sej och gör det för att du tycker om det...
2. Tro inte på allt du hör, spendera inte allt du får och sov inte så mycket som du skulle vilja...
3. När du säger: 'Jag älskar dig', säg det på riktigt...
4. När du säger: 'Jag är ledsen', se personen i ögonen...
5. Tro på kärlek vid första ögonkastet...
6. Älska djupt och passionerat. Du kan bli sårad, men det är det enda sättet att leva livet komplett...
7. Förolämpa inte!
8. Tala långsamt men tänk snabbt...
9. Om någon ställer en fråga som du inte vill svara på, le och fråga istället: 'Varför vill du veta det?'
10. Säg prosit när du hör någon nysa...
11. Låt inte ett litet missförstånd förstöra en stor vänskap...
12. När du upptäcker att du gjort fel, rätta till det genast...
13. Le när du svarar i telefon, den som ringer hör att du ler :o)
14. Spendera lite tid ensam...
15. Öppna din famn för ombyten/förändringar, men släpp inte på dina värderingar...
16. Kom ihåg att tystnad ibland är bästa svaret...
17. Lev ett bra och värdigt liv...
18. När du blir gammal minns det som varit, då kan du njuta av det en andra gång...
19. Tro på människor, men lås alltid din bil...
20. Dela med dig av allt du vet... Det är ett sätt att uppnå odödlighet...
21. Avbryt aldrig någon som håller på att visa dej sin tillgivenhet...
22. En gång om året, åk till ett ställe du aldrig varit på....
23. Om du tjänar mycket pengar, placera dem för att hjälpa andra medan de fortfarande lever...
24. Lär dej alla regler, och bryt en del...
25. Närma dig köket och kärleken med djärvhet...

Att stressa i Ullared.

Inatt har jag varit i Ullared på Gekås. Jag vet inte riktigt varför, antagligen för att M ska dit snart och jag också vill dit. När jag städat i veckan har jag plockat undan påsar därifrån från tidigare besök.

Vi kom dit sent dock, och fick stressa runt. Jag fick koncentrera mig på det viktigaste, tog grejerna på armen, hade inte ens tid för en korg. Det var flera olika våningar, inte som på riktigt alltså. Hade mindre än en timme på mig. Någonstans på vägen tappade jag bort mina saker. Då fick jag stressa tillbaka och försöka hitta dem, kom inte ihåg var jag lagt det och personalen ville gå hem och höll på att plocka in det som folk lämnat i butiken.

Några gånger var jag vid kassan och pratade med M bland annat. Först hade hon sitt normala, fina, mörka hår. Sedan var det ljusa slingor i det, passade väl inte riktigt helt, men ok, hennes val. Sedan var det blåa slingor i det ljusa. Jisses. Svart, gult och blått, det var inte så snyggt, men det kunde jag inte säga då, för hon var jätteledsen för en grej som hänt. Jag hittade aldrig sakerna jag glömt.

Det var ett misslyckat besök på Ullared. Köpte ingenting, M blev ledsen och fick en konstig frisyr, bara stress och det kostar ju pengar att åka dit, det är långt! Känner mig fortfarande lite stressad i magen, fast utanför drömmen har jag ingenting att stressa över. Ska intala min kropp det nu med lite frukost innan föreläsningen.

image123
Ni ser ju, så här kan man ju inte se ut.
I nästa dröm får jag övertala henne om detta.

Planka sökes.

Jag skulle vilja ha en planka.
Det luktar så gott med trä.
De håller på och bygger någonting här utanför,
så det står några rejäla brädor i trappuppgången.
Det luktar underbart.

Man kanske skulle bli skogshuggare när man blir stor.
Med strumpeband och BH. Det vore nåt.

Gud har fallit.

Klonk.

Ett ljud. Vad var det?
En ruta. En del kylskåpspoesi.
Måste ha fastnat i håret.
Vad står det?

Gud.

Jag vet inte om det är ett bra eller dåligt omen för kvällen, men nu är jag i alla fall redo, så nu kan gästerna börja komma. Bring it on, lägenheten ska invigas! Trots att Gud fallit ned.

Ducktales, ooooh.

Nu ska det bli äventyr på gång, kom häng med nu.
Knatte, Fnatte, Tjatte ... dom är med nu.

Det finns banditer, det är självklart.
Men ingen smiter, åker fast snart.
Bara lita på tre smarta knattar, oooh.
Joakim von Anka och tre knattar, oooh.


Varför kom den här sången in i mitt huvud?
Varför kommer jag ihåg så pass mycket av texten?
Fast, det är klart, det är ganska många fredagar man tittat på Disneydags en gång i tiden.
Nostalgi.

Nu hittade jag sången på datorn.
Jag kom visst inte ihåg lika mycket text som jag trodde.
Fast det lät ganska bra i mitt huvud i alla fall.Jag tycker att det är den här versionen som är den rätta.
Det finns dock uppenbarligen två svenska. En med Ankliv också.
Den känns fel. Fast eventuellt finns där ett vagt minne från den versionen också.
Det finns inga minnen från den norska versionen, men den var kul att höra ändå.

Äventyr med Ole, Dole, Doffen, aha!


Man var inte lika kritisk mot seriernas logik när man var yngre som nu.
Det är en hel del som går förlorat när man sitter och kritiserar en räddning av Björnligans gisslan med hjälp av vaniljglass. Hallå! Det är inte det som är poängen. Nej, det är inte så troligt att vaniljglass skulle funka på riktigt. Men hur troligt är det då att ankor och björnar gör någonting alls av vad de gör i Ankeborg?

Det finns både för- och nackdelar med att växa upp.
Fördel: Jag tror inte längre man kan rädda någon med vaniljglass.
Nackdel: Jag tror inte längre att man kan rädda någon med vaniljglass.

Kommunikation, del 2.

Ok, jag tar ändå en paus från städandet och fortsätter på ämnet kommunikation. Because I want to, like it or not.

Har ett flertal gånger fått eftersänd post hit som varit öppnad. Först skickas det till Heden, sen till Gamlestan och sen hit. Någonstans, i Gamlestan tror jag, är det någon som öppnar eftersändningskuvertet. Det är inte ok. Min faster skickade tydligen ett julkort med en hundralapp i, det har jag inget minne av, så det tror jag kommit bort på vägen. Man ska inte skicka pengar, det vet jag. Det finns korrupta människor i vår värld, tyvärr. Även om det är värdebrev eller rek så får man inte tillbaka det värdet vid reklamation, som man får med andra saker som försvinner eller går sönder. Vanliga brev går i princip inte att spåra. Jag skrev till Posten och ville att de skulle göra någon sorts internkontroll, men det framgick nog inte. Jag lät nog irriterad också, för det var jag förvisso.

Först fick jag ett slags försvarsmail. Återger en förkortad version.

Vi beklagar...
Det går inte att svara på vad som har hänt...
Postens ansvar regleras enligt Postens Allmänna Villkor...
För att våra kvalitetsansvariga ska få underlag behöver vi en reklamation...
Ärendet vidarebefordras för kännedom till lokalt ansvariga Utdelningschefer...


Lite allmänt sådär. Vi kan inte ansvara för det här, och du borde göra en reklamation, men vi har skickat vidare. Att det spridit sig har märkts. Jag fick detta mail. Sen fick jag ett vykort från Kundtjänst "Tack, för att du har hört av dig till oss!" och sen fick jag ett till mail från en av de tre utdelningscheferna.

Jag beklagar naturligtvis det som hänt men kan gå i god för min brevbärare som delar post till dig. Hon är synerligen pålitlig.

Jag skrev tillbaka och försökte mer konkret berätta vad jag ville: att en internkontroll ska utföras. Vi får se hur det går.Moving on, ringde precis BBB för teknisk support för att få det trådlösa att fungera. En sladd mindre är alltid bra. Kristoffer svarade nästan direkt, och när vi var färdiga så fungerade det, men oj så tråkig han lät. Han kan nog datorer, men inte riktigt människor. Eller så var han bara uttråkad, men jag undrar om han verkligen valt rätt jobb.I skolan var jag också lite irriterad idag. Vi skulle göra en utvärdering av kursen. Egentligen hela klassen, men vår seminarieledare bestämde att vi skulle göra det i våra mindre basgrupper istället, och sen lämna på bordet så skulle han ta med sig dem. Det förtar viss effekt, man blir inte lika anonym och kan därför inte vara lika negativ. Jag kände mig ganska negativ, i den här kursen har det varit lite strul och tråkiga föreläsare och är inte riktigt nöjd med vår seminarieledare heller. Tur att den första kursen gick så bra. Våra seminarieledare där tog verkligen väl hand om oss.Men nu har jag mest beklagat mig över kommunikationen, trots att jag är positivt inställd till att kommunicera. Därför måste jag avsluta med något positivt. Det är svaret jag fick från den ena seminarieledaren från förra kursen, hon är så söt.

Både Janne och jag saknar er massor, det är faktiskt så att ni förgyllde vår vardag.
[...]
Jag önskar dig stor lycka i framtiden med dina val Anna! Du kommer att lyckas väldigt bra och bli en utmärkt pedagog. Mina varmaste hälsningar.


Då blir man glad. Det är ord som värmer. Hon skrev också att mitt arbete var mycket bra. Yeay!
Vi tyckte så mycket om dem att de fick varsin flaska vin sista lektionen. Det är antagligen inte ofta lärare på universitet får presenter, särskilt inte efter bara två-tre månader ihop. Vi fick en väldigt bra start.

Men nu ska det bli slut... på den här kommunikationen. Tillbaka till städningen. Man vill ju inte skämmas imorgon.Fimpa inte kommunikationen.

Kommunikation är bra. Har pysslat med lite sånt på sistone, i olika former. Hellre för mycket än för lite, oftast.

Imorgon är det inflyttningsfest, därför skrev jag små lappar till mina grannar för att förvarna. Eftersom jag ännu inte försökt kontakta den som fimpar på min balkong skrev jag dit det till de som bor ovanför mig. Nyss ringde en tjej på min dörr och ville be om ursäkt. "Det är luuuuugnt!" Hon såg helt förskrämd ut. Skämdes väl antagligen. Frågade också om det var ok om hon tvättade sin balkong, det kanske skulle rinna ner lite vatten då. "Det är luuuuugnt!"

Jag har ju själv samma problem. Duvor. De bajsar. Jo, det gör vi också, men vi är oftast tillräckligt rumsrena för att göra det på ett sådant sätt att det inte stör andra. Bortsett från möjligtvis vissa aspekter, men de behöver vi inte fördjupa oss i. Diskuterade bajs-ämnet tillräckligt igår.

För en månad sedan såg min balkong ut så här när jag filmade den. Idag ser den ungefär likadan ut. Fast det vita på marken, jag tror det kallas snö, men en eskimå skulle kanske protestera, det vita är i alla fall borta. Och vissa saker har jag burit ner för källsortering.

- Intressant, berätta mer!
- Nej.


Balkongen behöver städas. Och jag måste skaffa mig en rovfågel eller något annat som skrämmer bort duvorna. De bajsar.

- Ja, jag vet, du skrev det nyss.
- Käften.


Nej, jag är inte alls schizofren, möjligtvis lite Lisa-påverkad. Hur som helst, de skräpar ner. Bygger tydligen bon också menade min granne på, att det är därför kvistarna hamnar där också. Usch, nu vill jag sudda ut allt jag skrivit typ, sluta ordbajsa!

- Nu blev det bajs igen.
- Jag vet. Käften.
- Moget.


Kort version. Om jag städar min balkong, och hon sedan städar sin efteråt, så det rinner vatten på min, då blir den ju smutsig igen! Jo, för annars skulle den aldrig mer bli smutsig igen. Eller hur.

Jag hade tänkt skriva om min kommunikation med Posten också, men med tanke på hur långt det här blev så tar jag det en annan gång istället. Jisses. Klarade ni er ända hit? Imponerande.

Jag skrev det fem gånger nu.

Bajs.

Ok, sex.

Lättroad basmask.

Ja, lättroad är man ju. Små barn är lätta att roa. Såg att det rörde sig i ögonvrån och upptäckte att snöret till sängöverdraget hade roligt och dansade till basen i musiken. Som en liten basmask. Får jag lov? Den har ju åtminstonde taktkänsla, och man behöver nog inte oroa sig för att det ska göra ont om den trampar en på tårna.


Drinktips från Norrland.

image121

Fast imorgon blir det nog andra sorters drinkar...

Kniiiip!

Bussresan hem var jobbig. Skakig buss och full blåsa är verkligen ingen bra kombination. Jag var kissnödig redan innan vi skulle gå, men M började få misstankar om magsjuka så jag undvek toaletten. Det var ändå inte så krisigt. Tills jag kom på bussen. Varje liten grop i vägen kändes av. Kniiiiip!

Ju mer man tänker på det desto värre blir det. Jag bestämde mig för att ringa mamma, hon har försökt få tag på mig några gånger tidigare, men det är inte det lättaste. Jag mailade henne istället inatt med en uppdatering, för nu var det ett tag sedan sist. Vad är tacken man får?

- Jag håller på att skriva mail till dig, du får hem och läsa det sen istället. Hej då.

Tack, mamma. Ingen räddning från blåstankarna där. Bara att hålla ut. Hade tänkt att läsa lite av det jag borde läsa till seminariumet imorgon, men det var inte ens att tänka på att försöka fokusera på något sådant. Kniiiiip! Jag klarade mig, men det var då med nöd och näppe. Ju närmre målet man kommer desto mer påtagligt blir det. Fruktansvärt psykiskt det där, ganska intressant egentligen. Efter idag har jag större förståelse för min mor som nästan varenda dag slänger sig in på toaletten med kläderna på direkt när hon kommer hem, med benen ihopknipta. Själv fick jag av mig en sko, resten fick vänta. I fortsättningen ska jag inte skratta lika mycket åt min mor. Fast nu ljuger jag. Det kommer jag göra ändå. Men hon är söt.

Apropå söt är det precis vad M's hundar är också. Se bara.

image120image118image119

Doberman Grimm tror att han är en knähund och gillar att klämma in sig i soffan, ju närmre desto bättre. Är det riktigt skönt, t.ex. om han har sån tur att någon klappar på honom på ett trevligt sätt så är det som han spinner, han ligger och rycker och bara njuter. Idag låg han och trynade på en kudde i soffan och snarkade och fes, det är betydligt lättare att ta kort på, än en sprallig valp som inte kan vara still. Skulle ha passat på när han sov, men då såg han mest ut som en stor pälstuss. Fast söt. Särskilt när han försökte ligga på rygg och sova, men bara tippade över vid varje försök. Grimm kunde sova på rygg, och skrevade då så där som män verkar tro att de behöver göra för att lufta juvelerna eller hur de nu tänker. A uppskattade dock inte att få ett par pungkulor flashade för sig på så nära håll.

Som valp är man uppenbarligen inte så bra på att knipa. Det läckte lite, från mer än ett ställe. Svårt dock att bli arg på något så gulligt. Den har dessutom ett sådant humör att den är lika glad ändå, trots utskällning, om det inte är riktigt ordentligt. Tror han var sju veckor lille Fabian nu, om det låter logiskt. Gosig nallebjörn. Smutsig. Med bitiga valptänder. Och söt. Framförallt söt.

Vovizza.

Hund! Pizza! Hunger! Vov!  Sol!

Overload.

Jag skyller det på  hungern.
Nu ska jag iväg och gosa hund och äta pizza.
För inte var det väl tvärtom?

Bloggtips.

Jag är kär. I Lisa. Jag vet inte så mycket mer än det som står om henne:

Journalist, boknörd och pratar småländska.

Jag tycker ni bör läsa hennes blogg, det är humor det. Jag läser. Jag lusläser till och med. Jag har kommit till november 2007. Då skrev hon ett inlägg om felhörningar i musik. "The ants are my friends, they're blowing in the wind" Det kanske var det Bob Dylan egentligen ville förmedla?

Jag tycker ni är duktiga som står ut med mitt ordbajsande. Hur orkar ni?

Ni som orkar och vill ha mer, läs Lisas blogg "Onekligen"!
http://onekligen.blogspot.com/
Se så.

Gonnabe.

Snablars också. Här trodde jag att jag hade kommit på ett nytt bra ord, Gonnabe. Att jämföra med Wannabe. Google hånskrattar dock åt min naivitet. Jag försöker lura Google. Om jag söker på både gonnabe och wannabe och bara har sidor på svenska i resultaten börjar det se bättre ut, 144 sökträffar. Vi kan låtsas att jag är först med att komma på ordet Gonnabe. Tycker det är ett väldigt bra ord.

Varför jag tänkte på det? Jag funderade på vad jag lärt mig av min tandläkar-gonnabe, min kära Petra. Jag har redan delat med mig av det viktigaste jag lärt mig: här.

Vår och vuxen.

Nu är det verkligen vår, igår köpte jag majblomma och idag har det kryllat av dem överallt. Nyss rensade jag avloppet i handfatet på toaletten, så nu är jag lite mer vuxen. Den läckte så jag var tvungen. Fräscht var det inte, men jag kunde vara mer äckelmagad.

Jag är mer vuxen, och våren är här!

Pimp my klasskamrat.

Andreas har fått för sig att han ska tussa ihop mig med en kompis till honom. Trodde det var alkoholen som talade när det dök upp på klassfesten för en vecka sedan, men det har nu kommit upp även i nyktert tillstånd innan jag gick av spårvagnen igår. Det intressanta i detta är vad han tänker om mig och vad det är jag behöver. Det är det jag funderar på nu. Hur kan någon annan veta vad jag vill när jag inte ens vet det själv? Det skulle vara väldigt intressant att veta hur andra upplever mig. Olika egenskaper kommer fram i olika situationer, så man upplevs på olika sätt beroende på omständigheter. Det finns alltid nya saker att upptäcka om både andra och sig själv.


Hur upplever du mig?

Leka tåg?

image117
Jag vet inte riktigt vad de hade gjort, men vem har sagt att man måste vara liten för att leka tåg? Även Chalmersstudenter bör hålla kvar i barnasinnet.

Vad gör du 15 maj 2011?

Det känns konstigt, vi ska välja hur vi vill lägga upp vår utbildning nu. Det är bara nästa två terminer som är bindande, men ska ändå välja hela utbildningen. Ska stoppa in två terminer specialiseringar sedan också, sen är jag klar. Känns svårt att sätta sig in i redan nu, men det kan jag välja om sedan så behöver inte egentligen lägga ner så mycket tid på det.

HT 2008 Inriktning 1
VT 2009 Inriktning 2
HT 2009 Specialisering
VT 2010 Allmänt utbildningsområde 2
HT 2010 Specialisering
VT 2011 Allmänt utbildningsområde 3

Så vad gör jag de tio sista veckorna på vårterminen 2011? Skriver examensarbete. Om jag inte kommit på bättre tankar tills dess. Men 2011! Det är ju som värsta science fiction, så långt in i framtiden ligger det. Jag kan inte ens föreställa mig hur min lördag blir, än mindre år 2011. Tiden flyger verkligen, jag minns fortfarande hur det kändes när det blev 1990. Det var häftigt. Nu känner jag mig gammal.

Dagens outfit: Skinkost.

Jag misstänker starkt att jag har skinkost i håret. Det är säkert nyttigt, vi kan väl börja en ny trend? Förutom denna utsmyckning är jag klädd i svart t-shirt. Jag har ännu inte kommit till den biten när jag stoppar in mina ben i något slags tyg. Om jag inte gör det snart så kommer jag inte få reda på vad Posten har åt mig idag heller. Det är mycket saker jag borde göra, städa, flytta möbler och plugga, men det förstår inte min hjärna. Den är inställd på skinkost, det är skinkost både på insidan och utsidan. För en vecka sedan eller två introducerades jag till denna underbara uppfinning, med viss skepticism. Nu är jag inne på min andra tub. Mums.

Den här bebisen har förstått vad det är som gäller, även om det här handlar om räkost.

That's the way, aha, aha, I like skinkost, aha, aha!

It's a small world, trots allt.

Vilken bra sida! Världen är liten ibland, och nu får jag bekräftelse på det. Facebook föreslår personer som jag kanske känner eftersom vi har gemensamma vänner. Det finns fler kopplingar mellan personer än man tror. Jag blir genast fröken Nyfiken I En Strut och känner att jag behöver fråga om de känner varandra.

Till exempel: Karin
You both know: Josef, Jenny


Känner Josef Jenny också, eller är det bara Karin som känner Josef och Jenny? Oavsett hur det ligger till med den här kopplingen och andra så hittar jag även personer som jag faktiskt känner också.

Dansmatta och ekonomi.

Nu har jag testat min dansmatta från OLW. Det tog sitt lilla tag. Till och med så länge att nu när jag upptäckte att det visst satt med ett inbetalningskort för portot på brevet det kom med så upptäcker jag att den förföll 1 mars. Mattan i sig var väl inte det roligaste jag prövat direkt, men någon nytta gör den säkert. Jag har inte fått nån påminnelse än, men jag får ta och betala min räkning nu så får vi se vad som händer. Har några andra räkningar också.

Ekonomi alltså. Det känns lite komplicerat ibland. Man ska deklarera. Kommer antagligen inte orka forska i eventuella avdrag jag kanske skulle kunna göra, i år heller. Så jag får 752 kronor tillbaka i sommar. Det var inte så mycket förra året heller, men ändå blir man lite besviken för att det tidigare år varit så mycket mer. Istället borde man bara bli glad för att man slipper betala tillbaka.

Jag måste försöka räkna på vad jag kommer tjäna det här halvåret också, så jag inte behöver betala tillbaka till CSN. Lön i år 23105 kronor på lönespecen som betalas ut i april. Det måste ju inkludera lönen jag fick i januari för det jag jobbat i december. Det borde vara lugnt alltså, även om semesterersättningen skulle kunna ställa till det lite. Jag får tjäna 53812 kronor första kalenderhalvåret. Det känns kasst att man ens ska behöva tänka på att inte tjäna för mycket. Tjäna för mycket, hah, som om jag vore Joakim von Anka eller Krösus Sork. Det är nog inte särskilt många som tjänar för mycket. Förutom studenter och andra fattiga människor. Hade tänkt att söka bostadsbidrag men just nu känns det bara besvärligt så jag tror jag struntar i det.

Tretton procent på bruttolönen 1 april 2007 till 31 mars 2008. Jag kan ju räkna på semesterersättningen. Jag kan. Eller så väntar jag till nästa vecka när de har räknat ut det åt mig. Det kan jag också. Det låter som en mycket bättre idé. Sen får jag se till så jag inte jobbar för mycket. Kom igår på att jag inte är så sugen på ICA i sommar, tänkte se om jag kan få jobba där jag gjorde praktik istället. Barn är roligare än streckkoder.

Nä, nu ska jag städa och flytta möbler! Jag har en deadline nu ju.

Valwebb.

Läste att Växjö Universitet har en kurs om Harry Potter. Massa trettonåringar som har sökt den, men eftersom Svenska B var ett krav för att få läsa kursen så måste de bli avvisade. Stackars.

Harry Potter och hans världar, 7,5 högskolepoäng

Beskrivning
Kursen ger kunskap om J. K. Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans värld. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.


Jag ska inte välja Harry Potter, men dock inriktning på min utbildning. Har velat och funderat massor, som vanligt, men nu har jag bestämt mig för att ta samma inriktning som jag valde från början. Nu gäller det bara att lista ut hur jag ska göra det på skolans valwebb. Självklart väntar man till sista stund med att göra det också, dum som man är. Imorgon är sista ansökningsdagen.

Jag har en känsla av att det var något mer jag skulle göra idag, men kan inte komma på vad. Förslag?Nu kom jag på vad jag glömde. Jag har ju fått en avi och tänkte hämta det innan kören. Nu prioriterar jag nog mat dock, kanske ett besök till soprummet. Det är ju alltid mysigt liksom. Underbara aromer. Undrar vad jag har att hämta på Posten dock. Parfym? Linser? Har jag beställt något som jag glömt bort? Jag får se imorgon. Ni vet, den där dagen där det inte står någonting alls i min kalender. Det är imorgon. Underbara dag. Jag ska bara... städa. För det är ju... roligt.

Vatten på flaska och i kar.

Idag glömde jag min vattenflaska hemma. I vanliga fall går jag jämt omkring med den på jobbet eller i väskan utan att dricka från den särskilt mycket. Jag tömmer ut det gamla vattnet (i blomkrukorna om jag kan) och fyller på med nytt, för den blir sällan tom. Självklart har jag varit jättetörstig idag. Varför ska det vara så? Till viss del måste det vara psykologiskt, idag handlade det kanske också liiiite om alkoholen jag drack igår, även om det inte var så mycket. När jag har min vattenflaska som snuttefilt så tänker jag inte på det, då koncentrerar jag mig istället på var den är. Det är svårt nog, särskilt när man löser raster, när dagen är slut får man gå och leta efter sin flaska i varenda kassa typ. Det enda mitt vatten konsekvent bidrar till är väl fler problem med ryggen av att bära runt på, för dricker gör jag alldeles för lite av.

Det är samma sak med badkaret. När vi bodde fyra stycken vid Heden hade vi badkar. Det badade vi inte särskilt mycket i och på andras initiativ bars det upp på vinden för att ge mer plats i det trånga badrummet. Självklart blev jag väldigt sugen på att bada då, när det inte längre gick. Jag känner dock mig själv och vet att även om det hade varit kvar hade jag nog inte badat så mycket ändå. Det är ofta så med mig, vare sig det gäller bad eller film eller kanske något annat, jag blir sugen och tänker "det ska jag göra nu" men så är det också den biten med "ska bara". Jag är väldigt bra på "ska bara". Lite väl bra. Så bra så att det skjuts på tills det är för sent. Jag behöver sällskap för att lyckas se film ordentligt, även om jag lyckas själv också ibland.

Bada badkar med sällskap låter väldigt mysigt eller trevligt i teorin, men i praktiken blir det mest trångt. Nuförtiden får man ju knappt plats själv, det är alltid någon kroppsdel som sticker ut. Att bada badkar är som Expedition Robinson, man får rösta ut en kroppsdel som inte får vara med i värmen och gemenskapen. Åkte till Jönköping med dåvarande pojkvän för att bo på hotell och bada bubbelbadkar som fanns på rummet. Vi bodde båda hemma då och ville komma bort lite. Jag var är så kass på geografi, fattade inte hur långt bort från Stockholm Jönköping faktiskt låg förrän jag såg hur lång tid tågresan skulle ta. Det som verkade så romantiskt i fantasin med bubbelbadkar var dock som sagt mest trångt, plus att där då också tillkom problemet med att lägga sig så att vattenstrålarna inte kom direkt på. Det var ett knepigt pussel. Jag röstar för större badkar!

För övrigt har jag nyligen antecknat att man tydligen blir kissnödig av att spela spel. Låt oss föra det till protokollet. Godnatt.

Från sjukdom till tenta.

Hittade min Facebook-status-feed. Från sjukdom till tenta, den korta versionen av den veckan. Lite kul med en sammanfattning, tycker i alla fall jag. Lite som en minidagbok. Och snacka om att jag beklagar mig i den. Även fast det ju faktiskt inte alls är kul att vara sjuk eller skriva tenta. Men det gick ju bra till slut ändå. Tihi. Nu skulle jag istället kunna beklaga mig med att jag inte vill jobba, utan fortsätta spendera dagen i sängen och titta på Förhäxad. Man får inte alltid som man vill dock.

March 8
Anna är döende i förkylning. Usch. Gör mig frisk tack. 1:30pm

March 9
Anna börjar tröttna på sängen. 12:24pm
Anna funderar på om man kan ha falsk krupp som vuxen? 1:05pm
Anna klickar och klickar men det händer ändå ingenting. 3:30pm
Anna saknar min näsa. 7:33pm
Anna äter, yeay! 11:03pm
Anna äter, yeay! ...och slänger tomater i sängen. 11:05pm

March 10
Anna vill bli frisk igår. 12:35pm
Anna överväger amputering av huvud. 2:27pm
Anna vill också sjunga och fika. 8:57pm

March 11

Anna kanske snart börjar plugga. Ska bara? 3:51pm

March 12
Anna : Idag SKA jag plugga! 2:25pm

March 13
Anna har tentaångest. 4:27pm

March 15
Anna försöker plugga men funderar istället på hur många man får plats med på 37 kvadrat. 51? :). 4:15pm
Anna har tappat bort ett citat men hoppas att det inte märks. 8:40pm
Anna letar citat. 8:42pm

March 16
Anna anar slutet. Snart är det äntligen måndag! 9:49pm

Uppmärksamhetstest.

Det här var intressant. Hittade den på tjuvlyssnats blogg.
 Hur många gånger passar de i det vita laget bollen till varandra?


http://view.break.com/470052 - Watch more free videos

VG.

Jag ville bara säga det. Yeay!

After Work i Göteborg.

Fick i uppgift att hitta tid och plats för After Work ikväll med några från min nollningsgrupp. "Jag kan väl inget om sånt" tänkte jag och vände mig till min vän Google. Jag hittade den här sidan som jag måste dela med mig av, främst till göteborgare:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=235527

Jag känner att en ny värld har öppnats för mig. Den ter sig fantastisk. Köpa en dricka och få mat på köpet. Och på så många olika ställen! Här finns mycket att utforska. Bor man i Göteborg så tycker jag man ska ta sig en titt på den sidan. Sen är det bara att börja afterworka. Jag börjar om en kvart. After School. Börjar bli taggad nu! Woho! Hoppas det blir bra nu när det är jag som har valt, för det är ganska många som följer med nu, folk från nollningen, min klass, och sexmästeriet bland annat. Jag är inställd på att ha kul i alla fall, och det brukar vara det viktigaste.

Kanske kommer jag ikväll märka om blondiner faktiskt har roligare?

Att tala är silver, att blogga är guld?

Vi ser ett skriftspråk som något naturligt, det är en självklar del i vår kultur. Ändå är inte skrivkonsten alls något självklart för människan. Av dagens cirka 3000 språk är det bara 78 stycken som har ett skriftspråk. Det finns både för- och nackdelar. Vi slipper ha lika mycket i minnet om det går att skriva ner och bevaras på papper istället för i huvudet, men antagligen tränar vi inte heller minnet lika mycket då. Att tala är en konst, och det kommer aldrig försvinna helt, men språket förändras, vi blir influerade av sättet att skriva på.

En muntlig historia förändras bitvis med varje ny berättare och varje nytt tillfälle den berättas på. Jag vill minnas att Peter på fritids ägnade sig åt muntligt historieberättande, till vår förtjusning som barn. En del saker går förlorade när vi glömmer bort den muntliga traditionen, och vissa saker blir bättre. Författaren lyfts fram på ett annat sätt. Jag kan ligga här själv under mitt täcke i sängen och skriva om tankar som väcks av Sven-Eric Liedmans "Ett oändligt äventyr". Att skriva för sig själv känns mer lönt än att prata för sig själv. Kanske är det till och med någon som läser vad jag skriver.

En annan intressant sak är att analfabeter inte har samma förmåga till logiska slutsatser. De litar till sin egen erfarenhet och frågar inte logiken. Att fråga vad ett träd är för något får en motfråga varför man ska svara på det, alla vet ju det ändå. Det påminner om när Pippi var i skolan och undrade varför fröken frågade något hon redan visste. Och det är ju egentligen en ganska bra fråga.

Blondin på bal.

Idag har jag nästan blivit blond på riktigt. Inte bara enligt österrikare eller Veckorevyns kändisfrissa. Känner mig nöjd hittills, även om det tar ett tag att vänja sig. Just nu är håret plattat dessutom, det är jag inte heller van vid. Efteråt blev det en trevlig lunch med Petra på stan, innan hon åkte och köpte sig en hamster med bur och jag en balklänning för tio gånger så mycket pengar som hamstern. Vad vill man helst ha, en balklänning eller tio hamstrar i varsin bur med tillbehör? Djur är trevligt, men lite svårt att ha på sig, om man inte råkar vara Cruella DeVille. Det är jag inte. Jag är Anna DeSnäll. Och trött.

Bildbevis på frisyren kommer nog imorgon. Klänningen dröjer längre, har bara med mig sjalen hem. Ska köpa skor och sen gå dit för att se hur mycket den ska sys upp. Ska göra nåt åt urringningen också så jag inte känner mig så vulgo. Tills vidare kan jag dock avslöja att den är brun. Den där färgen man inte nog inte riktigt kan kalla mitt hår längre.Update: Ny dag, nya bilder.
Har tydligen gjort folk nervösa som undrar hur jag ser ut nu,
därför kommer här nu det utlovade bildbeviset.

image114image115

Inte riktigt helblondin med andra ord.
På badrummet får det lite grön nyans, i sängen är det lite mörkare.
För övrigt måste jag säga att man är inte så het med blått folie. Trots värmefläkt.

image116

Ta inte mina kläder, jag är kissnödig!

Det känns lite som om jag har vissa drömperioder där jag drömmer mer, eller i alla fall minns mer av det jag drömmer. Här kommer därför en dröm till.

Hade åkt bil långt med mamma, eventuellt i en cabriolet. Vi kom hem innan mina bröder som hade tagit studenten, så det ståd många utanför huset och väntade. Vi var båda väldigt kissnödiga och nästan tävlade om vem som var mest kissnödig och fick gå på toaletten först. Mamma vann såklart men jag smet ändå ifrån innan henne på toaletten, hon skulle prata med lite folk först på vägen så hon fick skylla sig själv.

En städerska ville ta mina kläder för att tvätta, inklusive trosorna jag hade på mig. Jag drog i ett annat par hon redan tagit ända ut i korridoren och hon drog i de jag hade på mig. Försökte skyla mig också. Tror inte det var samtidigt som studenten, utan ett annat tillfälle. Jag var inte alls kissnödig när jag vaknade och jag sov i pyjamas, så behövde inte känna mig naken.

Vissa drömmar förstår man varför man har, men det känns som om det var länge sedan jag tänkte på student och på hur min mor ofta kommer hem och springer på toaletten direkt för hon aldrig kommer ihåg att gå på jobbet. Trots att hon jobbar med barn. Det borde väl sitta i ryggmärgen då kan man tro, men om man ständigt påminner andra om saker kanske man glömmer det själv?

Ihopklistrad vecka.

På tisdag har jag än så länge en helt ledig dag. Jag har inte antecknat någonting alls i kalendern. Det är väldigt ovanligt nuförtiden, så jag tvivlar ju på att den kommer fortsätta vara tom, men just nu ser den ganska fin ut. Det var någon (en föreläsare kanske?) som hade fått tipset att klistra ihop två sidor i kalendern där det inte var skrivet någonting, för att se till att det fortsatte vara oskrivet. Det är viktigt att se till att ha helt ledig tid också att göra ingenting på. Det blir inte så mycket av den vara för mig just nu. Egentligen är man ju inte heller helt ledig ens när man är ledig när man pluggar. Även om man inte pluggar just då så ligger alltid skuldkänslan där av att "jag borde". Borde och måste är ganska fula ord.

Tomma dagar: 15 april. 20 april. 4 maj. 11 maj. 17 maj. 1 juni. 13 juni. Det är sju dagar. Jag är dock lite tveksam till om de går att föra samman och klistra ihop som en ledig vecka. Mycket tveksam.

Lärdomar, del 2.

Igår lärde jag mig att det är tur att jag inte är första sopran, för usch så högt de är uppe och piper i registret. Även om de säkert tycker detsamma om oss andra altar som är nere väldigt lågt och brummar i några låtar framförallt. Jag lärde mig också att det är tur att jag inte är med i manskören, för det gjorde ju ont att slå sig själv för bröstet. Jag är nog inte så värst manlig ändå. Märkte dessutom att fikat blir väldigt kort om det inte finns något fika.

Drick inte från lampan, tack.

Inatt ville några dricka vatten ur min lampa. Tyckte det var konstigt, vilket jag också sa "Den är ju dammig!". När jag skulle borsta bort dammet från kanten fick jag glasbitar i fingret. Det hände i drömmen. I verkligheten så ramlade hålslagaren ner i sängen.

Om utomjordingar anfaller.Om utomjordingar skulle anfalla kan man fråga sig vad man kan göra. Tipsen är många, alltifrån att slå dem med basebollträn, hälla vatten på dem, nysa på dem, slänga granater i halsen på dem, spela country-musik för dem till att bussa en armé av såpastjärnor på dem. Känner ni er bättre förberedda nu? Man lär sig mycket genom film...

Minnen.

Snart i en hall nära mig.
image112

Det blir som ett minne från farmor och farfar och deras hus. Det känns kul att spara på saker från dem, särskilt eftersom de inte hade så mycket. Nu har visningen varit på huset, får ta och kolla med mina föräldrar hur det går med budgivningen. Det känns ju lite konstigt att man har varit där för sista gången nu. Det kommer dock en tavla, en blompiedestal och dessa hallmöbler i en leverans i sommar antagligen. Mamma och pappa kommer nog med saker jag har kvar hemma hos dem också kan jag tro. Det är väl kanske dags nu också.

Fest på Götaälvbron!

Det är fest på Götaälvbron för Henrik som fyller 25, de står där just nu några stycken med ballonger och ser ut att ha det ganska mysigt om än lite blåsigt kanske. Kul grej, man borde dra dit egentligen och säga hej. Det är som de beryktade hissfesterna som i alla fall förr i tiden kunde finnas i Flogsta i Uppsala där det finns höga studenthus med ganska stora hissar. Ett litet bord och en fest och om någon skulle använda hissen fick den kanske en liten drink om den hade tur. Spontana saker har stora möjligheter. Jag är dock lite mer traditionell och planerar min inflyttningsfest i förväg tror jag.

image110
Götaälvbron i februari.

Lärdomar.

Den här helgen har jag lärt mig att:
 • Det är roligt att gå på spex.
 • Om man ska hem direkt efter en konsert kan man få med sig blommor.
 • En bukett blommor kommer verkligen inte alls till sin rätt när den står i övrig total kaos.
 • När man väl kommer iväg (t.ex. på klassfest) så får man oftast trevligt, även om man inte är så sugen innan.
 • Man borde fika oftare och se till att träffas oftare.
 • Ibland måste man välja bort något man egentligen vill för att prioritera något annat när tiden inte riktigt räcker till.
 • När man dammsuger bör man hålla koll på slangen.
 • Man bör inte tappa speglar och tv-apparater i golvet.
 • Om man flytter på en möbel kan man behöva flytta på alla andra också.
 • Ibland är det svårt att möblera. Men roligt ändå.
 • Om man prioriterar fika och städning räcker inte tiden till för att plugga.
 • Det är ganska tråkigt att städa själv.
 • Det är svårt att vända på en säng själv utan att skada benen.
 • Att tömma och ta reda på varför handfatets vattenlås läcker är lätt att glömma.
Jag har även lärt mig ett nytt uttryck, via tjuvlyssnat.se.

Gustav Adolfs Torg, Malmö
Ett gäng på cirka 10 tjejer, ~18, står och väntar otåligt på 7:ans buss, som är försenad.

Tjej 1: Ska du inte bjuda med din pojkvän?
Tjej 2: Nej, inte ens jag kallar honom för pojkvän.
Tjej 1: Men du duschade ju hos honom?
Tjej 2: Ja, var ju tvungen. Jag hade ju "polerat hans traktor".

Sanitering och olyckor.

Jag saniterar min lägenhet. Vid det här laget är det nästan det jag får kalla det istället för städning. Det är verkligen på tiden. Är så löjligt fullbokad just nu och har inte så mycket tid, särskilt inte till att städa. I köket står en påse mat fortfarande som jag inte ens hunnit packa upp. Till exempel. Nej, det är inte kylvaror.

Ska se om jag kan flytta soffan själv tänkte jag. Vilket leder till dammsugning. Flyttar på spegeln som jag har stående, råkar suga fast i en plastpåse, får lite panik och ska ta till handen för att dra loss påsen, vilket gör att jag tappar spegeln. Uppenbarligen stöter spegeln i fallet till pallen där tv:n står för efter ett litet tag så ramlar även tv:n ner från pallen. Helvete.

Det är andra gången jag tappar tv:n i golvet. Fascinerande nog håller den även den här gången. Nu har den dock en buckla i höljet, men glaset är helt, samma glas som jag var så rädd om vid flytten eftersom den har ett hack i sig antagligen från förra flytten. Glaset i spegeln är också helt fast det har lossnat lite från ramen. Det blev såklart ett till märke i parketten också, även om det inte syns lika väl som det från förra fallet. Spegeln tog emot det mesta av tv:n den här gången, därav bucklan i plasten.  Min fjortontummare med inbyggd VHS är av gammal god kvalitet tydligen som klarar av två fall från liten pall, med bara obetydliga små skador. Den kanske ska ställa upp i OS i den grenen?

Ska städa färdigt nu så jag kan ställa tv:n på något annat än den vingliga pallen som bevisligen inte alls är bra för den. Behöver en mer stabil partner att förlita sig mer på. Så, mot Sherwood-städningen!

Undrar vad mer som kan gå fel nu?

Prinsesslakan.

Prinsessan på ärten kände av att hon sov på en ärta genom flera madrasser.
Själv har jag fått skavsår av ett lakan. Vad gör det mig?

Ibland känner jag mig lite löjligt känslig. Det brukar till exempel synas ganska tydligt på mig när jag har hånglat med en skäggig haka. Även om den rakades för bara några timmar sedan. Efteråt blir jag rosa och tappar hakan. Eller åtminstonde delar av den. Om det får fortgå ett tag verkar jag dock vänja mig. Till en viss gräns.

Är det bara jag som får hångelhaka?

Tävling.

Om något har känts udda här på sistone så kan det kanske delvis bero på att jag blev övertalad till att vara med i en liten tävling hos Ekorren:

De olika delmomenten:
Videoblogg: Du ska publicera ett video inlägg på din blogg. Dvs du filmar dig med webcam/mobil/kamera när du 'bloggar' med ord :-) Sen lägger upp det på din blogg. Youtube är ett av många ställen man kan lägga upp filmerna.

 • Mitt bidrag blev en inblick (eller kanske utblick?) på min balkong: En vit vår.
Rita i paint: Du ska rita din en bild i paint. Det ska föreställa 2 personer, och bilden ska vara 'sommar'. (målas i paint som finns startmeny->program->tillbehör på alla datorer)

Rimma: Skriv ett rim eller en dikt. Alla som har med ordet banan i rimmet/dikten får automatiskt 1 poäng extra.

 • Glömde att det skulle vara två personer på bilden så fick lägga till lite när jag kom på det. Gjorde två flugor på smällen: Välkommen sommaren.

Bild: Lägg upp en valfri bild som du tagit som du känner dig 'stolt' över. I det inlägg du lägger denna bild ska rubriken innehålla ordet stolt. Så jag vet att det är den bilden.
 • Valde en bild som min bror gjort, för han är så duktig: Stolt syster.

Testa en glass: Köp hem en glass, ät upp den. Skriv sedan en 'recension' om glassen på din blogg.

BDB Frågor: Ni som har bilddagboken har säkert störr på någon av de miljoner 'frågor/svar' inläggen som finns. Jag hittade en sådan lista med 100frågor. Jag klippte ut de första 40 och la i ett textdokument som ni hittar HÄR Kopiera över det till er blogg och svara på dem :-P
 • Vet inte riktigt vad jag tycker om såna här frågor egentligen: About me now.

Ditt drag: Här får du göra ditt drag. Hitta på något kul själv att göra. För att jag ska veta vilket som är 'ditt drag' så bör inläggs rubriken BÖRJA med ett utropstecken.


Jag kom inte på något eget drag i tid, särskilt inte som överträffade att auktionera ut sig själv. Lyckades ändå vinna, mest för att det inte var så många att kämpa mot antagligen. Valde ett hemligt paket som vinst, får se vad det blir. Kanske har det inte märkts av att jag deltagit, det var mitt mål. Som fick klagomål förvisso.


Blöt dans.

I duschen kan man sjunga, men ännu bättre blir det om man dansar också. Lite bra musik och vicka på höfterna. Ramla inte dock och tappa inte tvålen! Man vet aldrig vad som kan hända.

Har varit på manskörskonsert, härliga grejer! Hemma och vänder. Var tanken, fast nu har jag vänt i en timme eller mer. Känner mig trött och är nästan mer sugen på att stanna hemma och städa. Tanken är skrämmande. Jag kan väl inte ha gått och blivit vuxen på senare dagar? Hemska tanke. Nej, jag ska på klassfest. Och det kommer bli jättekul, det vet jag. Skål!

Det är vår!

Jag bestämmer det nu: Nu är våren officiellt här!

Det finns två saker jag särskilt förknippar med våren, det är tussilago och vitsippor. Idag var den här, såg vårens första tussilago på Vasagatan! Buskarnas knoppar brister ut. Hörde ett rykte om att det finns risk för snö till helgen och det är väl inte helt omöjligt, men i så fall blir det verkligen en vit vår. Det vore mystiskt om det fanns pollen och snö samtidigt, men känns fullt möjligt den här våren.

Jag är glad dock. Solen skiner ikapp med tussilagon. Vår!

image109

Inköpslista, del 5.

image108

Godnattfluga.

På Blondiie's blogg finns en lista med saker man inte vill veta.

Nummer 4 på listan: Under ett år sväljer du 14 insekter medan du sover.

Även om det är genomsnittligt så undrar jag ändå hur många blomflugor jag får i mig just nu. De är ganska många och kretsar tydligen gärna runt mig. Det är en av alla saker jag borde försöka göra något åt. Att det droppar från vattenlåset på handfatet i badrummet är också på den listan. Jag är så löjligt fullbokad just nu. Borta är den tiden då jag hade hur mycket tid som helst till att göra ingenting på. Inte ens då var det särskilt lätt att få saker gjort. Får se när jag lyckas städa här. Det måste bli innan 19 april i alla fall.

The Raggy Dolls.

Trasdockorna är en gammal klassiker bland barnprogram som de flesta i åtminstonde min generation kan sjunga och kommer ihåg texten till. Men har ni hört den på engelska?Det är ganska stor skillnad tycker jag. Visserligen är jag van vid den svenska versionen och man tycker oftast bäst om det man hör först, men jag tycker ändå att den engelska versionen är alldeles för förnäm. Ser framför mig en slemmig karl som sjunger, en sådan som är väldigt populär på ålderdomshemmen (som den som affischerades om på farmors boende), och så en finstämd kvinnlig kör till det, i matchande kläder och inövade rörelser till det hela. Nja, kul att höra, men jag föredrar ändå originalet.

Kvart-över-sju-ragget.

Snoozar och inbillar mig att jag bara kan gå upp varannan gång det ringer pga hela linfrön. Nej, helt klarvaken var jag inte. Hur tidigt det var blev extra tydligt på väg till jobbet. Jag fryser och folk festar. Och raggar. Kvart i tre-ragget går tydligen att senarelägga. Nykter på krogen är en sak, men kanske än mer intressant att se efterfestare.

Det var en surrealistisk väg mot jobbet i söndags morse. När jag bytte spårvagn stod en tjej på andra sidan. Syntes att hon fortfarande var festklädd, jag noterade hennes nätstrumpbyxor och tyckte det såg ut som om hon var barfota. En kille kom fram och frågade hur han skulle åka till Backa. De började prata lite och han hälsade på ett raggigt sätt genom att hålla kvar handen lite väl länge. Tyckte lite synd om henne men hon såg inte ut att vantrivas särskilt mycket. Efter ett tag pratade en annan tjej vid min hållplats med tjejen på andra sidan, tydligen hörde de ihop. Hon gick till henne, sa nånting, och ställde sig sen på andra sidan hållplatsväggen, nära mig. Mannen på andra sidan tittade mycket på henne. Till slut gick han fram till hennes kompis som sa "Hon står på andra sidan" jo men det visste han.

Spårvagnen kom och tjejerna satte sig bredvid varandra, mannen gick också på, gick förbi och tittade länge på dem när han gick förbi men gick vidare. Satte sig istället bredvid en annan ung tjej och började prata och flörta med henne. Det var fullt med tomma platser i spårvagnen så hon kände sig nog inte helt tillfreds med det. Han gick av hållplatsen efter. Ett gäng killar gick på senare med ett flak öl och drack fortfarande av dem. Chauffören fick dem till slut att slänga ut ölen som var öppnad. Dessutom blev en manlig kollega som åkte samma spårvagn uppraggad av en tjej som blivit av med sin jacka. Jag såg dem på håll och trodde det var en flickvän. När jag väntade på spårvagnen stod även en man och såg allmänt konstig ut med näsroten mot en kaffemugg och huvudet på sned.

Att bli slemraggad på när man är på krogen är om inte roande så ändå något man nästan kan förvänta sig. Det hör till på ett annat sätt. Men på morgonen på väg till jobbet, nej nej nej nej nej. Kanske var det extra tydligt i söndags på grund av sommartiden.

image107
Rester efter lördagens festande: Fimpar och partyhatt.
Drottningtorget, Göteborg.

RSS 2.0