Verkligheten närmar sig.

Jag har svårt att ta det där beslutet om min framtid. Är inne i examinering av nuvarande kurs och på fredag börjar nästa kurs, som innebär att skriva examensarbete. Jag kan ta examen till sommaren, bli färdig och vuxen, om nu det är möjligt. Det är antagligen det som spökar till viss del, lite ångest i att ta klivet ut i verkligheten. Men inriktningen känns långt borta och i höstas läste jag psykologi som specialisering. Det kommer alltid vara en merit när man jobbar med människor, men jag har funderingar på att byta ut den kursen mot en annan, mer pedagogiskt inriktad. Såg dock häromdagen att den kursen jag funderat på bara verkar gå kvällstid på 50%. Det skulle innebära att examen ligger ett år bort. En termin känns överkomligt, ett år är jag inte lika säker på. Jag skulle dock kunna vikariera samtidigt och få både lön och erfarenhet under tiden. Just nu har jag svårt att hävda mig professionellt och insistera på att någon borde anställa mig för att jag är bra, även om jag vet att jag har många bra kvaliteter för yrket.

Frågan är nu vilken väg som är rätt att gå. Antingen går jag den kursen eller någon annan för att bygga på min pedagogiska kompetens och därmed kunna hävda mig bättre på arbetsmarknaden, eller så tar jag examen och ger mig ut i verkligheten för att skaffa mig konkret erfarenhet. Jag har mailat studievägledare för att få mer information och hjälp med beslutet.

I torsdags var det arbetsmarknadsdag på skolan, där olika arbetsgivare var på plats. En stadsdel nära mig sökte vikarier till sin vikariepool, vilket kan vara bra om vikariat är vägen jag väljer. Anmälde även intresse till två andra deler, där framförallt den ena kändes väldigt inspirerande. Vi hamnade i pedagogisk diskussion och de ville ta ett kort på mig för att minnas mig ihop med min intresseanmälan. Det känns som om jag skulle kunna få jobb där och det gör det lättare att ta steget ut i arbetslivet. Överlag är det en bra arbetsmarknad för förskollärare just nu, så det borde inte vara så svårt att få jobb.

Jag tror att oavsett vilken väg jag väljer så kommer jag känna att jag inte har all kunskap jag behöver när jag kommer ut. Utbildningen fokuserar på det teoretiska, även om det hela tiden är verksamhetsförlagd utbildning invävd, så det kommer alltid finnas praktisk kunskap att skaffa sig. Därför är det synd att kårens första hjälpen-kurs i lördags blev inställd, men det blir fler tillfällen.

Man blir nog aldrig färdig. Om man känner sig färdig så är något fel, det finns alltid nya saker att lära sig.

Kommentarer
Postat av: Erik Levin

Vet vad du menar. Skulle behöva gå minst ett år till på Chalmers för att läsa allt som verkar intressant. :P

2011-03-22 @ 18:23:04
Postat av: iPhan

Man kan alltid studera efter ett tag i arbetslivet. Utbildning blir aldrig fel.P.S. Long time no see, jag hoppas att allting är bra med dig D.S

2011-03-22 @ 19:36:29
Postat av: Annchen

Jo, den här kursen verkar anpassad för personer i yrkeslivet och det är platsgaranti, så det finns säkert möjligheter till det. Är väl för att det känns som ett så stort beslut som gör det svårt att ta.Erik, det finns ju fortbildning som tur är.Fredrik, har inte haft dator och har inte använt Facebook på snart två månader. Nu är dock datorn tillbaka. Alltid nåt och passande nu när det är dags att börja skriva examensarbete.

2011-03-22 @ 19:51:25
URL: http://naktergalning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0