Psykologi goes "Hur gör djur?".

Vi delar 98% gener med Bonoboschimpanser. De har sex som socialt samspel, t.ex. för att lösa konflikter. Alla har sex med alla.

Vi drar ibland slutsatser från djurriket. Gräsänder och delfiner våldtar, det betyder inte att det är ok för oss att göra det. "Homosexualitet är inte naturligt" menar vissa, men det finns hos andra djurarter, som exempelvis valross.

När du blir stressad förbereder sig kroppen för flykt. Du blir kissnödig eftersom blåsan kan sprängas om du springer när den är full. Det har vissa djur tagit fasta på och använder det som strategi och jagar därför kissnödiga djur.

När haren ser räven reser den på sig och när rådjuret ser dig vänder den huvudet mot dig och lyfter på ett ben. De signalerar därmed att de har sett dig och är beredda att fly. Räven inser att det inte är någon idé då och går därifrån, vilket besparar dem båda energi. Det kan dock hända att räven återvänder strax därpå och försöker igen.

Det kan hända att det är sådant här som man får lära sig när man går en kurs i personlighetspsykologi.

Göteborg - ordvitsarnas Mecka?

Det var två turkar och en fez.
Det var två myror och en stack.
Det var två bagare och en smet.
Det var två självdestruktiva såser och en skar sig.
Det var två modiga trastar och en mes.
Det var två fasta lampor och en lös.

Man kan ju alltid cykla.


Den här bilden mötte mig vid spårvagnsbyte vid Hagakyrkan. Det är roligt av flera skäl, där ett står att finna i ett videoklipp jag inte hittar. Musiken är Eye of the tiger från Rambo och en man tränar i vardagen. Han hoppar upp på ett kassaband och joggar framför kunder och personal och han smiter in bakom köttdisken och boxar på hängande stora köttbitar. Det som fick mig att associera till detta är dock att han också sitter på en träningscykel på en väg med trafikerande bilar som kommer bakifrån och börjar tuta och då cyklar han snabbare, men kommer ju fortfarande ingenstans. Det närmsta jag kommer att hitta videon är en "funny work out eye of the tiger" men den är blockerade pga musikinnehåll och copyright.

Åtta tips för att bli lycklig.

Om en vecka är det tenta och i boken finns recept på hur man blir lycklig. Jag tänkte dela med mig. 1. Spendera tid med andra människor, framförallt vänner, familj och de du älskar. 2. Sök utmaning och meningsfullhet i arbetet. 3. Leta efter sätt att hjälpa andra. 4. Ta tid för dig själv; njut av aktiviteterna som skänker dig tillfredställelse. 5. Håll dig i form. 6. Ha en plan, men var öppen för nya erfarenheter. 7. Var optimistisk. 8. Låt inte saker bli oproportionerligt stora. Källa: Larsen, Buss, 2010. Personality Psychology: Domains of Knowledge about Human Nature (Fourth edition). Kapitel 13.

Förutsätt inte att du aldrig kommer behöva hjälp.

Jag blir glad när jag ser små saker som underlättar för de med särskilda behov. På handikapptoaletten finns krok både högt och lågt för jackan. På nya bussar och hissar finns det blindskrift på knapparna. Det finns många sådana saker, men hur mycket finns det inte? Saker ingen kommit på än eller som är för dyrt eller till för få? Och vilken hjälp erbjuds de med dolda handikapp?

Saker jag minns om Emil.

Min bror efterlyste sig själv i andras bloggar. Nuförtiden skriver jag inte här så ofta och jag träffar inte Emil så ofta heller, men tänkte ändå skriva ner lite saker jag minns och tänker på. Hans minne är något jag avundas honom. Han må vara två år yngre än mig men det är ändå han som minns när han fick reda på att Palme hade blivit skjuten, inte jag. Det är svårt ibland att hänga med i hur tiden går. Min mentala bild av Emil ligger starkt i en videofilm från Udden: han flinar mycket med sina stora tänder som han ännu inte hunnit växa ikapp och fånar sig framför kameran som den linslus pappa undviker att vara. Det kändes inte helt ok när Emil, Jonas och Sara växte om mig, de yngre borde väl vara kortare? Den pipiga rösten är också borta sedan länge och rösten som svarar i telefonen är mörk.

Mina finaste minnen från barndomen måste vara från Vibäck på sommarloven. Där bland skogarna sprang vi omkring och åt blåbär, hade kottkrig, sköt på varandra med låtsasvapen som bröderna tillverkat inspirerade av grabbarna grus som bodde i huset bredvid. Vi gick och köpte glass och godis av det snälla paret på semesterhemmet och när vi gungade efteråt flög Calippo-glassen ur sitt fodral i en lustig båge i luften. Fast på den tiden hette glassen antagligen Pop-up. I viken rodde vi runt, tävlade om att kasta sten till andra sidan, badade med pappas surfingbräda där Micke en dag trampade foten blodig på ett vasst föremål.

Emil och Jonas brukade brottas men en dag ville inte den ena just då. Jag erbjöd mig med ett "jag kan brottas!" men det var inte tillräckligt. Vi har spelat mycket kort tillsammans. Jag minns när jag skulle hjälpa Emil med matematik. Det var samma bok, skola och lärare som jag själv hade haft två år tidigare men jag kunde inte hjälpa honom särskilt mycket ändå - så fort man glömmer! Emil gillar att rita, men det blir oftast samma motiv av Emil-gubbar som jag tänker på dem ibland.

Jag brukar berätta om när Emil skulle se Sagan om Ringen en gång till på bio, men var så trött i kombination med lite öl innan att han somnade när Gandalf kom in i filmen (efter åtta minuter) och sov tills densamme ropade "you shall not pass!" och sen var det inte så mycket mer film kvar. Det är ingen överraskning att Emil gillar hiphop och han bad mig om hjälp att komponera den musikslinga som Jennifer Lopez senare samplade i Jenny from the blocks. Jag la ner mycket tid på att få det att låta rätt i toner och takt men när Emil skulle få ta del av resultatet så tackade han nej för att han redan hade skaffat en annan melodi. Emil i Lönneberga var passande men det var inte så tacksamt.

Emil är väldigt social. Flera ungdomsår på Värmdö såg man inte så mycket av honom. Antingen så var han ute någonstans och träffade någon, eller så tog han med dem hem och hängde på rummet tillsammans. Han är smart, har bra minne och social kompetens, men matlagning är inte hans starkaste sida pga bristande intresse och erfarenheter. Har man uppnått en viss ålder är det förvånande om man är osäker på hur man kokar pasta.

En natt ringde Emil mig på mobilen och berättade att han hade missat sista bussen hem och skulle ta morgonbussen senare istället. Det slutade med att mamma vaknade och vi åkte till Slussen för att hämta hem honom. Jag mötte honom först eftersom mamma gick tillbaka för att släcka lamporna på bilen. Det var inte så nyktert.
- Vi har kommit för att hämta dig.
- När då?
- Nu!

Jag tror Emil skulle kunna komma väldigt långt. Det som saknas är bara motivation. Han verkar ha kommit en bit på vägen genom att upptäcka sin talang för svenska språket. Nu rättar han också andra som misshandlar ackusativobjekt, men ett tag var det jag som rättade honom. Han har ändå länge varit intresserad av språket och hade en period där han lärde sig nya ord som han tyckte om att briljera med. Jag minns när han kom och frågade ifall jag visste vad ett ord betydde som han precis hade lärt sig. Jag hade inte hört ordet förut men kunde ändå förstå det genom dess latinska ursprung. Emil blev imponerad. Jag ser fram emot resultatet av hans bokskriveri.

En sak Emil inte är bra på är att slå in paket, vilket han ofta får höra när julklapparna som inhandlats samma dag på ICA ska öppnas.

Han är bra min bror.

Dagisbarnen får ofta höra att det är fel fot.

I måndags lämnade jag hemmet i fem timmar. På väg ner från spårvagnen på vägen hem upptäcker jag att jag har olika skor på mig. Det är först efter fem timmar jag uppmärksammar detta alltså, även om jag reflekterade över att de kändes annorlunda mot foten innan dess. Till mitt försvar kan jag säga att jag hade bråttom när jag gick, skorna låg lite huller om buller och de olika exemplaren är väldigt lika varandra förutom att den ena är mer rundad framtill, har lite färre veck och är fodrad inuti.

RSS 2.0